Uspostavljen ledohod kod Novog Sada

VIDEO K9: Zahvaljujući višečasovnom radu potiskivača „Sloga“, juče je razbijen ledeni čep formiran u noći izmeđi srede i četvrtka uzvodno od Žeželjevog mosta. Ipak, mere vanredne odbrane od zagušenja ledom i dalje su na snazi, saopštile su Vode Vojvodine.

0
480

Ledeni čep formiran u noći izmeđi srede i četvrtka se prostirao od Žeželjevog sve do Mosta Slobode, a led se pokrenuo u popodnevnim satima, nakon višesatnog rada potiskivača “Sloga”.

Na deonici Dunava kod Novog Sada u dužini od 14,7 kilometara i dalje su na snazi mere vanredne odbrane od zagušenja ledom, dok se redovna odbrana sprovodi na gotovo 800 kilometara vodotoka, saopštile su Vode Vojvodine.

Potiskivač „Sloga“ biće u pripravnosti kako bi mogao da reaguje ukoliko se ponovo formira ledostaj, jer RHMZ sledeće sedmice ponovo najavljuje pad temperatura. Vodostaji su niski, a Dunavom će nam stići i ledene sante iz Mađarske, navodi se u saopštenju.

Razbijanje ledenih čepova je veoma važno, jer gomilanje leda i stvaranje barijera u krajnjem slučaju mogu dovesti i do takozvanih lednih poplava.

Na Savi, na deonicama od Hrtkovaca do Jarka, u zoni ušća Bosuta u Savu i kod Jamene, formiran je ledostaj. Tisa i banatski vodotoci i dalje su potpuno zaleđeni. Debljina leda na Dunavu je od 5 do 10, a na Savi, Tisi i banatskim vodotocima do 15 centimetara.

U JVP „Vode Vojvodine“ formiran je Štab koji danonoćno prati stanje na rekama.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.