Uspešno poslovanje – jeftinije grejanje

VIDEO K9: Javno komunalno preduzeće Novosadska toplana se nalazi među sedam najprofitabilnijih javnih preduzeća u Srbiji. Poslovnu 2017. godinu ovo naše preduzeće završilo je pozitivnim rezultatom u iznosu od milijardu i tristo miliona dinara.

294

JKP Novosadska toplana je u izveštaju “100 naj… privrednih društava u Srbiji”, koji objavljuje Agencija za privredne registre, po uspešnosti na zavidnom 54. mestu i među sedam je najprofitabilnijih javnih preduzeća u državi.

Ovu analizu Agencija je radila za više od 100 hiljada privrednih društava.

“Iskazali smo i završili prethodnu 2017. godinu sa rezultatom od 1,293 milijardi dinara neto dobiti. Dodatne prihode, koji su naravno u prihodima Toplane, u iznosu od 794, ostvarili smo prodajom električne energije kogeneracionog postrojenja na Toplani “Zapad”. Prihodi sa tog kogeneracionog postrijenja već su odavno otplatili tu investiciju”, istakao je Dobrosav Arsović, direktor JKP Novosadska toplana.

Do 30. novembra ovo preduzeće će iz iskazanog rezultata za 2017. godinu uplatiti Osnivaču, odnosno gradu Novom sadu skoro 646,5 miliona dinara, što je, prema njegovim rečima, značajan doprinos s obzirom da Toplana ne koristi sredstva iz gradskog budžeta. Podsetimo, Novosadska toplana je, na sopstveni zahtev, tražila i dobila novo pojeftinjenje cene grejanja od ove sezone.

“Cene smo smanjili za isporuku toplotne energije za grejanje za 4,79%, a za isporuku toplotne energije za pripremu tople potrošne vode  za 6,97%. To konkretno znači da će, umesto dosadašnjih 88,86din/m2, cena grejanja biti 84,60 din/m2, dok će metar kubni tople potrošne vode umesto dosadašnjih 225,99 dinara, koštati 210,24 dinara”, rekao je Arsović.

Arsović je istakao i da su tokom građevinske sezone obavljeni značajni radovi na rekonstrukciji gradske vrelovodne mreže i priključaka, koji su finansirani iz sopstvenih sredstava preduzeća izdvojenih u iznosu od milijardu i 70 miliona dinara.

“Ovom prilikom ponovo bih hteo da se izvinim svim građanima, jer znam da predstavljamo u datom momentu smetnju za kretanje i automobilom i pešacima. Međutim, sve ovo radimo da bi grejanje bilo mnogo stabilnije, da bi smanjili gubitke. Na pojedinim deonicama je grejanje staro 40 godina, kao što je to u Stražilovskoj ulici, mislim i u Šumadijskoj i na Trgu Republike da je bilo staro 40 godina grejanje”, naveo je Arsović.

Podstanice su spremne za isporuku toplotne energije za grejanje u novoj grejnoj sezoni koja zvanično počinje 15. oktobra, a bez obzira na vremenske uslove, Novosadska toplana će, kako je rečeno, od ponedeljka, 1. oktobra, započeti sa cirkulacijom vrelovodnog sistema.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.