Uspešna jubilarna godina GMS

VIDEO K9: Prošla godina, inače jubilarna za Galeriju matice srpske u Novom Sadu, bila je uspešna za ovu ustanovu kulture, koja i tokom ove godine priprema bogat program za svoje posetioce.

0
22

U 2023. godini, u kojoj je Galerija Matice srpske zaokružila obeležavanje 175 godina postojanja, ova ustanova beležila je izuzetne rezultate i uspehe, rečeno je juče na godišnjoj pres konferenciji održanoj u ambijentu Špajza Salaša 137.

Tokom prošle godine GMS realizovala je 11 izložbi u zemlji i inostranstvu, objavila 9 publikacija, a njene programe i izložbe posetilo je više od 100.000 posetilaca, a tokom cele godine kolektiv je aktivno radio na formiranju nove stalne postavke. Najznačajnija jubilarna publikacija “Ponos nacije. 175 godina Galerije Matice srpske” promovisana je u Novom Sadu, Beogradu, Banja Luci i Budimpešti, u zgradi Tekelijanuma kao mestu osnivanja Galerije 1847. godine.

Za Galeriju Matice srpske 2024. godina, kako je rečeno, predstavlja posebnu godinu koja će simbolično označiti kraj jedne i početak nove epohe u razvoju ustanove i posebna pažnja biće usmerena na promociju nove stalne postavke.

U ovu godinu GMS je ušla sa dve aktulene izložbe, “Paja Jovanović i Gustav Klimt. Jedna epoha, dva umetnika, tri muzeja” koja je produžena do 18. februara i “Pomorišac – Vasa Pomorišac” koja će biti otvorena do 29. februara, kao i sa novim amibijentom Sobe za prepuštanje umetnosti koja će cele godine biti posvećena motivima ljubavi. Dan Galerije Matice srpske biće obeležen velikom međunarodnom studijskom izložbom “Plemstvo u srpskoj vizuelnoj kulturi 18. veka”, o elitnom sloju našeg društva koji je, tada u okviru Habzburške monarhije, bio okupljen uglavnom oko Karlovačke mitropolije.

Tokom leta GMS ugostiće izložbu Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić Muzeja marginalne i naivne umetnosti u Jagodini, a krajem godine, u saradnji sa Muzejom Jugoslavije, biće predstavljeno stvaralaštvo Miloša Bajića. U prostoru Galerije Matice srpske biće realizovana i izložba “Molitva za Milosrđe” koja će premijerno predstaviti istoimeno delo Alfonsa Muhe i umetničke radove Predraga Đakovića, srpskog slikara iz Praga. Sve gostujuće izložbe, kao i one na kojima gostuju, prati i Konzervatorsko odeljenje GMS.

Izložbena delatnost van zidova Galerije biće nastavljena izložbom “Uroš Predić. Život posvećen lepoti i umetnosti” u Galeriji SANU u Beogradu, “Pomorišac – Vasa Pomorišac” u Muzeju marginalne i naivne umetnosti u Jagodini, “Inspirisani Italijom” u Narodnom muzeju Kraljevo i “Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza. Olga Kešeljević i Mark Barbeza” u Narodnoj biblioteci Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.