USPEH NAŠEG FILMA U INOSTRANSTVU

755

Na gotovo samom kraju sezone letnjih festivala u regionu i u inostranstvu, bez velike pretencioznosti moglo bi se reći da su domaći film i naši filmski stvaraoci i ove godine imali značajnu prezentaciju i uspeh.

Prvi na lestvici uspešnih svakako je ostvarenje „Krugovi“ Srdana Golubovića, koje je nakon Sandensa, Berlina, Visbadena, Barija i drugih prestižnih festivala nastavilo da skuplja priznanja. U Portugaliji, na festivalu Festroija, naš reditelj dobio je nagradu „Zlatni delfin“ za najbolju režiju i nagradu za najbolju fotografiju.

Na festivalu u Jerevanu, „Krugovi“ su osvojili „Zlatnu kajsiju“ za najbolji film, a na festivalu u Karlovim Varima odabrani su u službenu selekciju visoke nagrade LUH 2013, koju dodeljuje Evropski parlament, kao jedan od deset naslova koji promovišu vrednost evropskog filma. O odabranim naslovima odlučivala je selekciona komisija od šesnaest članova, sastavljena od festivalskih direktora, distributera, filmskih kritičara.

Na šezdesetom jubilarnom festivalu u Puli, u Nacionalnom programu manjinskih produkcija, „Krugovi“ su dobili tri „Zlatne arene“ – za režiju, za najbolju mušku ulogu i najbolju produkciju.

„Zlatnu arenu“ u Puli dobio je i naš glumac Bogdan Diklić, za najbolju glavnu mušku ulogu, lik u filmu „Odbrana i zaštita“ reditelja Bobe Jelčića. Reditelj Goran Paskaljević na 39. netakmičarskom festivalu u Češkoj, na kome se organizuje poznata filmska škola, dobio je počasnu godišnju nagradu, koju su pre njega dobili Ken Loud, Aki Kaurismaki, Kusturica, Mihalkov, Bela Tar, Ištvan Sabo… prikazano je šest njegovih najznačajnijih ostvarenja, a festival je zatvorio njegov poslednji film „Kad svane dan“. Paskaljeviću je ovaj film doneo i Diplomu za najbolju manjinsku koprodukciju na festivalu u Puli, piše lsit “Večernje novosti”.

Film „Falsifikator“ Gorana Markovića otvorio je Međunarodni festival u Herceg Novom, a ovog leta bio je nominovan, među deset ostvarenja, za nagradu „Bauer“, koja se na festivalu u Motomonu dodeljuje najboljem filmu u regionu. Marković je predsedavao i žirijem na festivalu „Grofman“ u Sloveniji (tu je prošle godine dobio priznanje za životno delo), a glavni gosti bili su glumac Franko Nero i reditelj Enco Kasteljari.

Pored „Falsifikatora“, u takmičarskom programu hercegnovskog festivala prikazana su i ostvarenja „Odumiranje“ Miloša Pušića i „Skidanje“ Koste Đorđevića. Đorđević se sa velikim uspehom i u glavnom programu festivala u Motomonu.

Film „Mamaroš„ Momčila Mrdakovića otvorio je ovog leta festival u Moskvi, gde je u takmičarskom programu doživeo svetsku premijeru, dok je tragikomična priča reditelja Hadži-Aleksandra Đurovića „Ljubav dolazi kasnije“ dobila nagradu na Barselona film festivalu. Komedija „Crna Zorica“ Radoslava Pavkovića i Hristine Hadžiharalabus prikazana je na festivalima u Americi, Brazilu, Bugarskoj, na Kipru.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.