Uspeh mladih Crvenog krsta Novog Sada

VIDEO K9: U Kovinu je nedavno održano Pokrajinsko takmičenje u pružanju prve pomoći, na kojem je ekipa iz Novog Sada odnela prvo mesto u kategoriji 26 gradova. Ova pobeda donela im je plasman na državno nadmetanje koje će ove jeseni biti održano u Beogradu.

0
523

Na upravo održanom Pokrajinskom takmičenju u pružanju prve pomoći u realističkom prikazu povreda oboljenja imitacija stanja povređenih, omladinske ekipe Crvenog krsta Novog Sada su zauzela prva mesta.

“Ekipa omladine je zauzela prva mesta u konkurenciji 17 gradova, ekipa podmlatka, to su učenici do 15 godina, znači osnovno-školskog uzrasta je zauzela prvo mesto u kategoriji 23 grada. Ekipe realističkog prikaza povreda i obolenja je zauzela 5. mesto”, rekao je Dragan Lazić, sekretar Crvenog krsta Novi Sad.

Mladi volonteri su se za takmičenje u Kovinu pripremali tokom cele godine i, kako kažu, sav trud se isplatio.

“Mogu da kažem da je bilo vrlo zanimljivo, bilo je vrlo kopatitivno, i generalno mislim da smo dosta truda uložili i da bismo stvarno mogli da damo svoje najbolje, mislim ciljali smo baš na prvo mesto i mogu da kažem da se sav trud isplatio”, kazao je Vladan Markešić.

 

“Na poligonima smo morali da pomognemo osobama koje su simulirale da su povređene i mi smo za 10 minuta morali da uz pomoć materijala koji smo našli u okolini pomognemo”, pojasnila je volonterka Dunja Cvejanov.

Takmičari su u Kovinu pokazali svoje praktično znanje na tri poligona. Najteža povreda je bila simulacija uboda lukom i strelom, amputacija šake, uganuće skočnog zgloba, kao i neke osnovne, svakodnevne povrede, kažu ovi volonteri.

Ovi humani mladi ljudi bili su, međutim, u prilici da pruže prvu pomoć građanima i u konkretnim životnim situacijama.

“Malopre, kada sam dolazila, jednoj ženi nije bilo dobro. U busu je bilo jako toplo i ona je počela da pada, tako da sam je stavila da sedne u busu, radile smo vežbe disanja i bilo joj je bolje”, ispričala je Mila Mladenović, volonterka Crvenog krsta.

Nakon pokrajinskog, Državno takmičenje u pružanju prve pomoći očekuje ih 8. septembra u Beogradu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.