Usmeravanje “ekološkog” dinara u Novom Sadu

VIDEO K9: Novosađani godišnje izdvajaju dva miliona evra za finansiranje zaštite životne sredine u svom gradu. O tome koliki su i kakvi prihodi Budžetskog fonda namenjenog za ove svrhe, mlade sugrađane danas su upoznali članovi Udruženja "Inženjeri zaštite životne sredine".

0
324

Kako se prikuplja i troši “ekološki” dinar u Novom Sadu bila je jedna od tema skupa koje su “Inženjeri zaštite životne sredine” organizovali u prostorijama Omladinskog kluba Kancelarije za mlade Grada Novog Sada.

“Finansiranje zaštite životne sredine u Novom Sadu jedna je od aktivnosti kojima se Inženjeri zaštite životne sredine bave i današnji događaj posvećen je upravo tome. Želja nam je da mlade pozove i upoznamo na koji način se troši 2 miliona evra, koje svake godine Novosađani odvoje za zaštitu životne sredine. Učesnici događaja će pre svega biti mladi. Sa druge strani svi oni koji su zainteresovani da vide na koje načine mogu da učestvuju i doprinesu da se sredstva utroše namenski na ono što je potrebno gradu Novom Sadu”, naveo je  Igor Jezdimirović ispred Udruženja Inženjeri zaštite životne sredine.

Većina sredstava koje građani odvajaju za finansiranje zaštite životne sredine, prema njegovim rečima, podvode se pod projekte Gradskog zelenila ili Čistoće koja koja iz tih sredstava uklanja ilegalne deponije koje prave pojedinci.

“Naš stav i mišljenje je da ovakva praksa treba da se promeni i da se sredstva koja Novosađani prikupljaju za Fond za zaštitu životne sredine treba da bude usmeren pre svega na izgradnju sanitarne deponije i rešavanje gorućeg problema u Novom Sadu, a to je zagađenje koje dolazi od deponije na Klisi i, sa druge strane, za preradu otpadnih voda, tačnije, za izgradnju postrijenja za preradu otpadnih voda”, istakao je Jezdimirović.

Tokom istraživanja u okviru projekta koji se tiče finansiranja zaštite životne sredine u našem gradu, primećeno je, kako je naveo, da ono što Evropska unija traži poprilično odudara od toga na koji način Novi Sad troši sredstva namenjena u svrhu zaštite životne sredine.

“U okviru pregovora za poglavlje 27 koje obuhvata životnu sredinu i klimatske promene morati da izgradimo i sanitarnu deponiju i prečištač za otpadne vode. Nažalost, danas kada pogledate strukturu sredstava koje se troše iz budzetskog fonda za zaštitu životne sredine iz grada Novog Sada videćete da za te dve stavke nije odvojeno skoro ništa novca”, kazao je Igor Jezdimirović, Inženjeri zaštite životne sredine.

Simptomatično je i to, zaključio je Jezdimirović, što veliki broj sugrađana ne zna da svakog meseca kroz račune Informatike odvajaju dinar po kvadratnom metru stambenog prostora, a privrednici po 3 dinara po kvadratu poslovnog prostora upravo za Budžetski fond za zaštitu životne sredine, što znači da taj fond, kako je rekao, najvećim delom finansiraju građani Novog Sada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.