Usmeravanje dečjeg besa

VIDEO K9: Deca agresiju ispoljavaju na različte načine. Psiholozi kažu da je važno dozvoliti deci da ispolje emociju besa, ali ih istovremno usmeravati da ga kanališu kako ne bi povredili sebe ili druge.

0
530

Agresija kod dece može biti posledica slabe toleranicja na frustraciju, skretanje pažnje na sebe kako bi bile prepoznate njihove potrebe, poziv u pomoć, često se iza agresije krije i strah, a takođe agresiji su sklona i prezaštićena deca, objašnjava Višnja Divild Žeželj, diplomirana pedagoškinja i integrativna dečja psihoterapeutkinja.

Ono što je najvažnije, dodaje ona, jeste da roditelji u tim trenucima znaju šta da učine, kako bi decu emocionalno opismenili, odnosno usmerili ih da bolje vladaju svojim osećanjima kako bi bolje kontrolisala svoje ponašanje.

Jako je važno deci dati opciju šta da rade kad su besna, kaže Divild Žeželj.

Tako npr. dodaje ona, u zavisnoti od uzrasta detetu u tim trenucima roditelji mogu dati da stiska lopticu, da gura zid ili pod jer je važno da periferno izađe bes iz deteta i da ono bude u kontaktu sa svojim besom kako bi ga bolje razumeo.

U momentu dok dete ispoljava bes, roditelj ne dopire do njega, pa u tom trenutku ne može ništa da postigne sem da razume emociju i usmerava mu ponašanje.

Kasnije, kada se dete smiri, roditelj treba da mu objasni na koji način je moglo da reaguje drugačije pa će dete kasnije samo razvijati taj repertoar ponašanja koje u tim situacijama može da ispuni, a da bude adekvatno i ne ugrožava sebe i druge.

Divild Žeželj naglašava da je važno dati do znanja deci da je u redu da potraže pomoć odraslih koji i jesu odgovorni da brinu o njima, jer dete na taj način shvata da je svet sigurno mesto i da postoji neko ko će da se založi za njega.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.