Usluge nege u kući sve potrebnije

Statistički podaci ukazuju na to da u Srbiji sve veći broj osoba ima potrebu za korišćenjem usluga tuđe nege u svom domu. Usluge nege i pomoći u kući u Novom Sadu namenjene su bolesnim, starim i iznemoglim licima, kao i pokretnim, delimično pokretnim i nepokretnim osobama.

0
434

Novosadski humanitarni centar pruža usluge nege i pomoći u kući još od 2006. godine. Reč je o uslugama koje olakšavaju život starijim sugrađanima, koji nisu u mogućnosti da određene radnje obavljaju samostalno.

“Od samog početka kada smo osnovani, pa do danas, naša služba u različitim periodima funkcioniše u različitom obimu. Pošto nažalost nismo uvek u stanju da obezbedimo dovoljna finansijska sredstva za funkcionisanje u punom obimu. Tako da imali smo periode kada smo imali osamdesetak korisnika, možda čak i više. Međutim, sada u ovom momentu usluge prima nešto manje od 20 korisnika. Sada funkcionišemo u minimalnom obimu. Međutim, sada od 1. juna imaćemo projekt koji je podržala Gradska uprava za dečju i socijalnu zaštitu, tako da ćemo proširiti obim usluga”, rekla je Čila Stojanović iz Novosadskog humanitarnog centra.

U usluge negde ubrajaju se umivanje i presvlačenje korisnika, menjanje položaja u postelji, kupanje, presvlačenje i nameštanje postelje, asistencija pri odlasku u toalet, pomoć pri kretanju i drugo. Usluge pomoći u kući obuhvataju čišćenje stana, pranje sudova, pranje veša, peglanje, nabavku namirnica, nabavku lekova i slično, sve u zavisnosti od potreba korisnika.

“Korisnik naših usluga mogu postati ljudi koji su stariji i koji imaju problema u svakodnevnom funkcionisanju, odnosno otežano su pokretni ili su potpuno nepokretni. Ranije smo usluge pružali samo socijalno ugroženim starijim licima i tada su naše usluge bile potpuno besplatne, međutim sada pružamo usluge za sve starije osobe koje su u potrebi”, navela je Stojanović.

Korisnici koji su socijalno ugroženi ne plaćaju ove usluge, dok ostali učestvuju u pokrivanju cene usluge prema usvojenoj skali participacije.

“Potrebe su visoke, vezano za kućnu negu i pomoć u gradu, jer u gradu mi nismo jedina organizacija, ni institucija koja pruža tu vrstu usluge. Uvek ima ljudi. Uvek imamo korisnika koji će primiti naše usluge, tako da na osnovu toga zaključujemo da je to vrlo potrebno. Jedini je problem što izvori finansiranja za te usluge nisu uvek dostupni”, kazala je Stojanović.

Građani koji žele da postanu korisnici usluga kućne nege i pomoći u kući Novosadskog humanitarnog centra, mogu se prijaviti putem telefona na broj 423 021.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.