Uslovi za sportski ribolov

VIDEO K9: Vikend pred nama biće bez padavina, ali ne mnogo topao, što je idealno vreme za odlazak na pecanje i boravak u prirodi. Dunav, dunavci i okolna jezera prava su mesta gde bi se moglo predahnuti od gradske vreve i uživati.

0
1487

Dunav je veliki ribolovni potencijal, ali iskusni ribolovci već znaju da ima i mnogo boljih mesta za ribolov od njegove obale.

Zato je, kažu u Ribolovačkom savezu Vojvodine, uvek bolje uzeti čamac i otploviti na neko mesto koje može biti i mirnije, ali i sa većom šansom za dobar ulov.

“Naravno, da opomenem kolege da je zabranjeno sidrenje na plovnom putu, a pogotovo ispod ovog novog mosta koji se gradi, kako god da će se već zvati. Ali kolege koje pecaju soma, inače i som je sada u zabrani do 15. juna, tamo neće više moći da se sidre zato što će policija, Lučka kapetanija, pisati prijave. Znači, nemojte se sidriti na plovnom putu. Uz obalu, naravno, da je pecanje svugde dozvoljeno, na kraju krajeva i naš zakon, odnosno jedan podzakonski akt, kaže da su na reci Dunav, na Savi i na Tisi, da je rekreativni ribolov dozvoljen iz plovila”, naveo je Dušan Jovanović, predsednik Ribolovačkog saveza Vojvodine.

Oni koji baš žele da se bave sportskim ribolovom, potrebno je da ispune i određene zakonske uslove, kaže Jovanović.

“Evo jedna ovakva dozvola za upravljanje čamcem, ovo je novi tip dozvole i za izdavanje obratiti se kapetaniji i uplatiti izvesne takse, ali evo, dobije se ova nova vrsta dozvole koju je sad zakon propisao, mislim da ona sad od nove godine važi. Potrebna nam je i plovidbena dozvola za naše plovilo. Znači, moramo svake godine registrovati i čamac i motor”, pojasnio je Jovanović.

On podseća i da je obavezno posedovanje dozvole za sportski ribolov, kao i obrazac evidencije ulova rekreativnog ribolova – dnevnog i godišnjeg.

“U ovu knjižicu je potrebno odmah po ulovu upisati plemenite vrste, šaran, som, štuka, smuđ, bucov, znaju već ribolovci koje su to zaštićene vrste, a ukoliko pecamo belu ribu ili baubšku, onda taj ulov možemo upisati na kraju ribolovnog dana”, kazao je Jovanović.

On podesćada je pet kilograma ribolovni maksimum koji ribolovci mogu da imaju u toku jednog dana, a i propisane vrste riba imaju pojedinačna specifična ograničenja. Ukoliko ribolovac ulovi primerak koji je teži od pet kilograma, smatra se da je dnevna kvota ulova ispunjena.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.