Uslovi za dostojanstvenu starost

VIDEO K9: Da bi treće doba bilo što podnošljivije za stara lica, potrebno je obezbediti uslove u kojima će se oni osećati ravnopravni i poštovani članovi zajednice, smatraju psiholozi.

379

Stare osobe, pokazalo je iskustvo, u našem društvu su suočene sa brojnim izazovima, gde su u užurbanom načinu života često prepušteni sami sebi.

“Velik broj starih je nažalost usamljen, veliki broj vremena provodi sam, i ponekad usled siromaštva ili izolovanosti i slično može da zadovolji samo neke svoje osnovne potrebe koje se tiču hrane, lekova, i tako najosnovnijih stvari. Ono što mi ovde želimo da pružimo je mogućnost da se u toj starosti uživa”, rekla je Slavica Ranisavljev Kovačev, psiholog.

Okolina se prema starima često ophodi kao da ih otpisuje, smatra Ranisavljev Kovačev, a uvažavanje koje očekuju je neretko na niskom nivou i u krugu porodice.

“Stari često kada razgovaraju sa nama razgovaraju o diskriminaciji, odnosno često govore da i kada žele nešto da urade, ili da razgovaraju sa mlađima često dolaze do te barijere da ih ti mladi ne čuju, ne razumeju ili ne žele da uvaže ono što oni govore”, kazal aj eRanisavljev Kovačev.

Gubitak vlastitih fizičkih sposobnosti, bliskih osoba, često i podrške porodice koja ne zna na koji način da pomogne, samo su deo problema na kojima je, kako je istakla Ranisavljev Kovačev, potrebno svakodnevno raditi raditi, kako bi se ovoj populaciji omogućila dostojanstvena starost.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.