Uslovi rada u vanrednom stanju

VIDEO K9: U Beogradu je održana vanredna sednica Socijalno-ekonomskog saveta na kojoj su predstavnici sindikata, poslodavaca i države razmatrali mere za pomoć privredi u novonastaloj situaciji.

18

U Službenom glasniku danas je objavljena Uredba o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja, kojom je utvrđen rad van prostorija i od kuće, uvodi zabranu službenih putovanja i definiše obaveze o zaštiti zdravl?a zaposlenih koju je Vlada Srbije donela 15. marta.

Za vreme vanrednog stanja poslodavac je dužan da omogući zaposlenima obavljanje poslova van prostorija poslodavca na svim radnim mestima na kojima je moguće organizovati takav rad u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu, navodi se u Uredbi.

Kao oblici ovakvog rada navode se rad na dal?inu i rad od kuće, što je mera koju preporučuju i sindikati.

U Uredbi je navedeno i da ako opštim aktom i ugovorom o radu nije predviđen ovakav način rada, poslodavac može rešenjem omogućiti zaposlenom obavljanje poslova van prostorija poslodavca „ukoliko mu to organizacioni uslovi dozvoljavaju”.

Rešenje obavezno mora sadržati trajanje radnog vremena i način vršenja nadzora nad radom zaposlenog, a poslodavac je dužan da vodi evidenciju o zaposlenima koji obavl?aju rad van prostorija poslodavaca.

Poslodavci čija je delatnost takva da nije moguć ovaj način organizovanja, dužan je da svoje poslovanje uskladi sa uslovima vanrednog stanja i to tako da, ukoliko je to moguće, ne iziskuje dodatna sredstva, organizuje rad u smenama kako bi što manji broj zaposlenih i drugih angažovanih lica obavljao istovremeno rad u jednoj prostoriji.


Obaveza ovakvog poslodavca je da omogući održavanje svih poslovnih sastanaka elektronskim, odnosno video linkom, video pozivom ili na drugi takav način.

Higijenska bezbednost objekata je obavezna, a za zaposlene i angažovane koji su u neposrednom kontaktu sa strankama ili dele radni prostor sa više lica potrebno je obezbediti dovol?ne količine zaštitne opreme, navedeno je u Uredbi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.