Uskoro Zakon o kulturnom nasleđu

VIDEO K9: Prva javna rasprava o Nacrtu zakona o kulturnom nasleđu održana je juče u Novom Sadu, a njegovim donošenjem, kako je tom prilikom rečeno, biće unapređena zakonska rešenja od pre 27 godina.

0
11

Prva javna rasprava o Nacrtu zakona o kulturnom nasleđu održana je u Skupštini Novog Sada u formi okruglog stola.

Ovaj nacrt zakona je poboljšani tekst u odnosu na važeći i njegovim donošenjem biće unapređena praksa u ovoj oblasti, rekla je pokrajinska sekretarka  za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević, otvarajući ovaj skup.

Milošević je istakla da nema potrebe naglašavati značaj donošenja sistemskog zakona u sferi kulturnog nasleđa, navodeći da je Skupština Vojvodine podnela Narodnoj skupštini na usvajanje Predlog zakona o Sremskim Karlovcima, čijim će donošenjem, uz zakon koji je na javnoj raspravi, biti kompletiran set zakona u oblasti kulture.

Donošenjem novog zakona trebala bi biti unapređena zakonska rešenja od pre 27 godina, koja su terminološki zastarela. Pored toga, uvedene su novine poput donošenja petogodišnje strategije razvoja, kojom će temeljno biti utvrđena politika u sferi kulturnog nasleđa. U skladu sa tom strategijom Pokrajina će, kako je rečeno, doneti program razvoja u ovoj oblasti.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o kulturnom nasleđu sprovodi se u periodu od 6. maja do 28. maja 2021. godine, a po njenom okončanju Ministarstvo kulture i informisanja analiziraće sve primedbe i predloge učesnika i na osnovu toga će sačiniti izveštaj, koji će objaviti na svojoj internet stranici i portalu e-uprave.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.