Uskoro uređenje Almaškog kraja

VIDEO K9: Do kraja godine počeće radovi na uređenju Almaškog kraja u Novom Sadu, dok bi naredne trebao biti odrađen najveći deo, prema projektu koji je juče prezentovan u Kulturnoj stanici Svilara.

0
37

U Kulturnoj stanici „Svilara“ juče je održana  javna prezentacija Projekta urbanističko-arhitektonskog uređenja prostorno kulturno-istorijske celine Almaški kraj.

Član Gradskog veća za kulturu, Dalibor Rožić, ovom prilikom je podsetio da je reč o jednom od najstarijih delova Novog Sada koji ima zaštićen status na nacionalnom nivou, a da bi bila zaštićena u potpunosti, neophodno je obnoviti zapuštenu infrastrukturu i sačuvati autentični duh mesta kroz prikladnu urbanu opremu, uličnu rasvetu, hortikulturno i parterno uređenje.

Projekat se spovodi u saradnji sa Udruženjem Almašani, a biće finansiran na osnovu Sporazuma o zajedničkom investiranju Autonomne pokrajine Vojvodine i Grada Novog Sada.

Realizacijom tog projekta biće stvoreni uslovi za oživljavalje bogate nematerijalne tradicije, za neuporedivo kvalitetniji život lokalnog stanovništva i za razvoj turističke ponude Novog Sada.

Rožić je podsetio da je, na nivou Faro mreže Saveta Evrope ova vrsta saradnje predstavljena na godišnjem skupu mreže u Bordou.

Prema projektu uređenja, kako je rečeno na javnoj prezentaciji, prva faza se prostire na jugoistočnom delu ove prostorno kulturno-istorijske celine i obuhvata ulice Zlatne grede, Skerlićevu, Milovana Vidakovića, deo ulica Save Vukovića, Đorđa Jovanovića i Nikole Pašića, kao i trg kod ulica Zlatne grede i Skerlićeve.

Druga faza obuhvata centralni i severoistočni deo Almaškog kraja i čine je delovi ulica Save Vukovića, Svetosavske, Milana Rakića, Đorđa Rajkovića sa trgom ispred Kulturne stanice „Svilara“, kao i ulice Koste Hadži mlađeg, Zemljane ćuprije, Lađarske i Marka Nešića.

Početak radova za izvođenje 1. faze je planiran za kraj ove godine, dok će najveći deo radova biti izveden tokom 2023.

U Udruženju „Almašani“ ističu da je urbana obnova Almaškog kraja zasnovana na poštovanju njegove materijalne i nematerijalne baštine, o čemu svedoči i činjenica da će projektom upravljati Zavod za zaštitu spomenika kulture.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.