Uskoro stručnjaci za buku

VIDEO K9: Naša zemlja nije napravila dovoljne pomake u oblasti buke, navedeno je u poglavlju 27 o pridruživanju Evropskoj uniji. Univerzitet u Novom Sadu stoga planira da obrazuje stručnjake u toj oblasti, kao jedan od prvih koraka u rešavanju ovog problema.

0
595

Na novom master programu Univerziteta u Novom Sadu na smer vibro akustike, za dve godine biće upisano 25 studenata čije će studije biti besplatne, kroz projekat SENVIBE čiji je inicijalni sastanak održan u Rektoratu.

Studenti će imati priliku da naučene stvari primenjuju u posebnim naučnim jedinicima koje će biti osnovane baš za tu namenu, kao i da utiču na rešavanje problema prekomerne buke i vibracije u životnoj sredini.

“Mi se bavimo bukom i vibracijama. Ono što je naš osnovni motiv, jeste poglavlje 27 o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji koji kaže da nažalost naša zemlja nije napravila dovoljne pomake u oblasti buke. Da su potrebna strateška ulaganja i dalja unapređenja. Dakle, SENVIBE program treba da doprinese unapređenju situacije u oblasti buke i vibracija kroz nove kurseve iz buke i vibracija za studente. Šest različitih inženjerskih departmana: mašinstva, građevine, elektrotehnike, zaštite na radu i zaštite životne sredine”, rekla je prof. dr Ivana Kovačić, profesorka mehanike na FTN-u.

Zahvaljujući novom master programu na Univerzitetu u Novom Sadu iz Vibro akustike dobićemo stručnjake za buku i vibracije, što su osnovni koraci u rešavanju problema koje Srbiji zameraju u ovoj oblasti.

“Osim toga po prvi put ćemo u Srbiji uvesti master program iz Vibro akustičkog inženjerstva. To je nešto što Evropa ima, a što mi nažalost nemamo. Nadamo se da ćemo taj način doći do određenog broja stručnjaka koji će moći da unaprede situaciju u ovoj oblasti”, rekla je Kovačić.

Projekat „Senvibe“ podrazumeva saradnju sa akademskim zajednicama, ali i sa Unijom poslodavaca Vojvodine.

“Partneri na projektu su četiri srpska univerziteta. Inače, projekat vodi Univerzitet u Novom Sadu. Mi smo kordinatori. Pored nas tu su Univerzitet iz Niša, Univerzitet iz Kragujevca i Educons Univerzitet iz Sremske Kamenice. Ciljevi projekta, vezani ne samo za Univerzitet, već i za širu akademsku zajednicu i za privredu. Stoga su sa nama i tri neakademska partnera: Unija poslodovaca Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine i Institut za zaštitu zdravlja radnika”, kazala je Kovačić.

Buka i vibracija ocenjene su kao negativni uticaji na zdravlje čoveka i predstavljaju važan element zaštite životne sredine, zbog čega je projekat Senvibe značajan ne samo za akademsku zajednicu, već za celo društvo.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.