Uskoro stižu prvi licencirani upravnici zgrada

VIDEO K9: Novi Zakon o stanovanju i održavanju zgrada propisuje obavezne organe stambene zajednice, odnosno skupštinu i upravnika. Pored upravnika, Zakon uspostavlja i reguliše pitanje profesionalnog upravnika, kojima je potrebna licenca za obavljanje poslova. Obuke za dobijanje licence su završene i u toku je polaganje ispita.

0
657

Skupština stambene zajednice može poveriti upravljanje profesionalnom upravniku, odnosno preduzeću sa licencom za obavljanje poslova profesionalnog upravnika. Licenca se dobija nakon obuke i polaganja ispita za profesionalno upravljanje.

“Ispit je iz 4 tematske oblasti. Pravni okvir za korišćenje, upravljanje i održavanje zgrade. Zatim, imamo administrativni i finansijski aspekti upravljanja zgradom, onda karakteristike zgrade, održavanje zgrade i bezbednosne procedure i na kraju komunikacija. To su 4 tematske oblasti. Sam ispit se sastoji iz pismenog i usmenog dela. Svaki kandidat koji ima najmanje 70% tačnih odgovora ukupno gledajući, je položio pismeni deo i stiče pravo da izađe na usmeni deo”, objasnio je Ostoja Dražić, stručni saradnik firme za održavanje zgrada.

24. jula održan je pismeni deo ispita, dok će polaganje usmenog ispita početi 2. avgusta, nakon čega će Srbija dobiti prve stručno osposobljene upravnike, koji će u zgradama obavljati poslove koje propisuje Zakon.

“Što se tiče finansijskog dela, mora ozbiljnije da se postupa time, zatim tu su administrativni poslovi. Sad, mnogi će reći, moge od tih poslova su obavljali i u vreme prethodnog Zakona kad su postojali predsednici, međutim sada su veće odgovornosti upravnika, jer prethodni Zakon nije imao tu vrstu kaznenih odredaba, sada upravnik ima vrlo veliku odgovornost i može biti za mnoge od tih propusta direktno odgovoran i kažnjen”, kaže Dražić. 

Ukoliko stambena zajednica ima lice koje je sposobno da vrši poslove upravnika, može da ga postavi na tu poziciju, međutim ukoliko postoje dileme vezane za određene segmente upravljanja, najbolje je opredeliti se za profesionalnog upravnika, koji će se stručno starati o sprovođenju Zakona u toj zgradi, smatra Dražić.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.