Uskoro simulacija male mature

VIDEO K9: Pored upisa đaka prvaka, u našim osnovnim školama ovih dana aktuelne su i pripreme za probni završni ispit, koji će mali maturanti imati 12. i 13. aprila.

0
671

U ponedeljak je počeo upis đaka prvaka, a prijem dokumenata obavljaju i u Osnovnoj školi “Dušan Radović” u kojoj očekuju upis 230 novih učenika.

U ovoj školi, koju pohađa više od 1730 učenika, učenike osmih razreda užurbano pripremaju za završni ispit, čiju će simulaciju imati 12. i 13. aprila, rekla je pomoćnica direktora ove škole Olivera Racić.

“Pripremna nastava je u toku, mada ona glavna pripremna nastava za završni ispit je u junu mesecu, kada se osmaci raspuste. Onda su kolege u obavezi da održe ono što je redovna nastava. Što se tiče te pripreme, 212 malih maturanata imamo, probni završni ispit je 12. i 13. aprila. petak i subota”, navela je Racić.

Iako zvaničan dopis za polaganje probnog testa iz Ministarstva prosvete, kako je rekla, još uvek nije stigao, nastavnici kroz svakodnevnu nastavu pripremaju svoje učenike za završni test.

Pored toga, ova škola organizuje i test profesionalne orijentacije za male maturante kako bi im, kako kažu, što više pomogli pri odabiru daljeg školovanja.

“Nama je cilj da vidimo koje su preferencije dece čime bi oni to hteli da se bave i negde da vidimo koji su to bodovi koji oni nose iz škole i koliko je potrebno da dobiju bodova na završnom ispitu kako bi upisali željenu srednju školu i željeni smer. Ono što je karakteristično je da se deca iz osetljivih grupa prilikom upisa u srednju školu imaju pravo na afirmativne mere i na osnovu toga se upisuju u srednju školu”, istakla je Ardita Ramadani, defektolog u ovoj školi.

Završni ispit za osmake biće organizovan 17, 18. i 19. juna. Uspeh sa male mature važan je zbog upisa u željenu srednju školu. Ispit je bodovan tako da uspeh iz osnovne škole nosi maksimalno 60 bodova, a tri testa, iz matematike, maternjeg jezika i kombinovani, najviše 40. Kao i prethodnih godina, svaki od ovih testova imaće po 20 zadataka.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.