Uskoro sanacija Spomenika žrtvama racije

VIDEO K9: Sutra će u Novom Sadu biti obeležena 76. godišnjica Novosadske racije. Komemorativni skup sa pomenom žrtvama biće održan ispred spomenika Porodica na Keju žrtava racije, na koji će biti položeno cveće. O značaju samog spomenika, koji je, nažalost, vremenom prerpeo oštećenje, govori konzervatorka Zavoda za zaštitu spomenika Novog Sada Svetlana Kresoja.

0
654

Spomenik Žrtvama Racije podignut je na obali Dunava 1971. godine, u znak sećanja na pogrom koji su mađarski fašisti sproveli nad Srbima i Jevrejima od 21. do 23. januara 1942. godine.

“Spomenik je rad našeg čuvenog vajara Jovana Soldatovića, izrađen je u bronzi, visine je 4 metra, na postamentu od opeke”, navela je Kresoja.

U raciji je stradalo oko 4.500 ljudi, od kojih je u oko 1.300 Novosađana nestalo u vodama Dunava.

Početkom 1992. godine spomenik je upotpunjen bronzanim pločama.

“1992. godine spomenik je upotpunjen sa 4 bronzane ploče na kojima su sadržane osnovne informacije. Takođe, sa 66 bronzanih ploča je upotpunjen, gde je podatke o stradalima priložio tadašnji radnik Muzeja Vojvodine Zvonimir Golubović”, rekla je istoričarka.

Konzervatorski projekat na oštećenju registrovanom na Spomeniku žrtvama racije je, kažu u Zavodu za zaštitu spomenika, već urađen i uskoro se očekuje njegova sanacija, po dobijanju potrebnih sredstava.

Spomenik žrtvama racije je utvrđen za nepokretno kulturno dobro-znamenito mesto od velikog značaja i odavno jedno od glavnih obeležja ovog dela Novog Sada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.