Uskoro probna mala matura

VIDEO K9: Probni završni ispit za učenike 8. razreda osnovnih škola biće održan 12. i 13. aprila, saopšteno je iz Ministarstva prosvete.

0
197

U osnovnim školama u Srbiji poslednjih godina je uobičajena organizacija probnih završnih testova za male maturante, koji imaju istu težinu i tip zadataka kao i oni koje ćeosnovci polagati u junu na kraju školske godine.

Razlika je samo u tome što će rezultati testova ostati u školama, kako bi poslužili nastavnicima za analizu znanja učenika, kako bi do finalnog ispita mogli da obnove i bolje nauče one oblasti iz kojih ne budu tačno odgovorili na pitanja.

Probni testovi će ove godine, prema odluci Ministarstva prosvete, biti realizovani 12. i 13. aprila, kada će mali maturanti tokom dva dana raditi tri testa: iz matematike, srpskog jezika i kombinovani test, koji obuhvata biologiju, istoriju, geografiju, fiziku i hemiju.

Učenici “na probi” prvog dana polažu test iz matematike, a sledećeg dana test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i kombinovani.

Kada je reč o pravom završnom testu, njega će osnovci završnih tazreda polagati 17. i 19 juna. Način bodovanja za upis u srednje škole od prošle godine je vraćen na stari sistem, što znači da će na tri testa učenici moći da osvoje najviše 40, a na osnovu uspeha iz škole, 60 bodova.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.