Uskoro pravda za Stena

VIDEO K9: Prethodnih dana, nakon što je, zbog navodne agresivnosti, eutanaziran jedan pas lutalica, u javnosti je pokrenuta lavina komentara o problemu napuštenih životinja. U JKP "Zoohigijena i veterina" ispituju ovaj slučaj i uskoro će izaći sa konkretnim merama, rekao je direktor ovog preduzeća Aleksandar Bursać u emisiji Otvoreni ekran.

739

Pas Sten eutanaziran je sredinom jula nakon prijave jedne sugrađanke da ju je napao. Ovaj ulični pas, inače, bio je miljenik dece i stanara stambenih zgrada na Limanu III.

Prema navodima Udruženje za zaštitu životinja Novi Sad- Spans koje je organizovalo i proteste pod nazivom “Pravda za Stena”, pas je pre godinu dana prošao zoohigijenin CNR program, kada je kastriran, čipovan na grad, vakcinisan, i nakon toga, prema proceduri, vraćen na prvobitnu lokaciju.

Direktor “Zoohigijene”, koji je tada bio poslovno odsutan, kaže da će, nakon detaljne analize slučaja, ovo preduzeće izaći sa odgovarajućim merama, jer je ubeđen da se moglo i drugačije postupiti.

“Naravno, taj pas je bio pod stresom i zaista smatram, po mojim stručnim i etičkim opredeljenjima, da je toj životinji trebalo pružiti šansu da se smiri”, rekao je Bursać.

Od svog osnivanja, pre 18 meseci, Zoohigijena je sve svoje kapacitete usmerila u pravcu da pomogne i napuštenim životinjama, ali i sugrađanima da na ovaj problem gledaju realno, kaže Bursać. Prema njegovim rečima, mi se ovde još uvek borimo sa predrasudama koje ugrožavaju živote i napuštenih životinja, a i sugrađana. Životinje koje se sklone sa ulice po prijavi inspekcije ili sugrađana prolaze kroz program resocijalizacije i pruža ima se druga šansa.

“Eutanazija životinja jeste zakonski registrovana svuda u svetu, pa i kod nas, ali je kao mera tek na desetom mestu i sprovodi se nakon niza koraka koji se pre toga preduzimaju”, rekao je Bursać.

Nakon konsultacija sa svim relevantnim činiocima biće donete mere koje će staviti tačku na ovaj izdvojeni slučaj koji sigurno nije politika ovog preduzeća, zaključio je Busać i dodao da je Zoohigijena i veterina osnovana da brine o napuštenim životinjama. Dokaz tome je i Druga promotivna šetnja pasa u nedelju, kada će novoj grupi uličnih ljubimaca pokušati da nađu udomitelje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.