Uskoro pet aparata za onkološka zračenja

VIDEO K9: Broj obolelih od raka u Srbiji svake godine je sve veći, na zračnu terapiju se čeka zbog nedovoljnog broja aparata i čestih kvarova, a iz Ministarstva zdravlja najavljuju da će uskoro u onkološke centre stići pet novih mašina za zračenje.

2391

Nabavka aparata finansiraće se iz kredita Svetske banke, a zeleno svetlo za realizaciju projekta stiglo je i od Ministarstva finansija, te se uskoro mogu očekivati novi akceleratori u zdravstvenim ustanovama. 

Rak je u Srbiji, kao i u svetu, po učestalosti izjednačen sa oboljenjima srca i krvnih sudova, ali je po smrtnosti u nerazvijenim zemljama na prvom mestu.U našoj zemlji je tokom 2012. godine od raka obolelo 37.500 pacijenata, a skoro polovini u lečenju je bila neophodna zračna terapija. I dalje su duge liste čekanja na zračenje jer u šest onkoloških centara u Srbiji ima 14 aparata za zračnu terapiju koji se često kvare, u funkciji je trenutno 10, a standard bi bio između tri deset i 35.

Osim radioterapijskih mašina, pojašnjava prof. Radan Džodić, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije , onkološkim ustanovama potrebni su i dodatni aparati – skeneri, koji omogućavaju planiranje radioterapije kako se ne bi oštetila okolna tkiva i kako bi se postigli što bolji rezultati.nove preporuke da jedna mašna za zračnu terapiju ide na 1.000 novoobolelih pacijenata, odnosno jedna mašina godišnje ozrači oko 420 pacijenata.

Suzana Stojanović Rundić, dnevna bolnica radioterapije,  ukazala je da osim opreme onkološkim ustanovama nedostaju i kadrovi i da u Srbiji u šest centara ima svega 58 radijacionih onkologa, a da bi se ispunili savremeni standardi taj broj bi morao da bude znatno viši.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.