Uskoro odluka grada o sudbini JKP Stan

Grad Novi Sad intentzivno radi na pronalaženju najadekvatnijeg rešenja za stabilizaciju tog preduzeća i donošenju strateške odluke koja će biti u interesu zaposlenih i građana Novog Sada, saopšteno je na konferenciji za novinare povodom aktuelne situacije u tom preduzeću.

0
329

Konkretan odgovor o sudbini “Stana” novinari nisu dobili, ali je rečeno da će biti razmatrano ponovno raspisivanje konkursa za javno-privatno partnerstvo ili reorganizacija preduzeća, ali i da njegovo gašenje nije prihvatljiva opcija. 

“Još 2008. godine ”Stan” je imao 800 miliona dinara duga prema različitim poveriocima, i pošto nije mogao samostalno da isplati dugovanja, 2015. godine pokrenut je prethodni stečajni postupak u tom preduzeću. Međutim, za Grad nije bio prihvatljiv stečajni postupak, te je pokrenut postupak javno-privatnog partnerstva u cilju očuvanja radnih mesta i obezbeđivanja nesmetanog rada preduzeća”, navela je Mira Radenović, članica Gradskog veća za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Kako je pojasnila pomoćnica gradonačelnika Adrijana Mesarović, procenjeno je da stečajnim postupkom poverioci ne bi bili namireni ni u neznatnom procentu, a zaposleni bi bili neznatno namireni bez isplate otpremnina.

“Uloženi su veliki napori da, i pored teške finansijske situacije, preduzeće izmiri deo obaveza koje su nasleđene, kao i one koje su nastale iz poslovanja, tako da su u celosti izmirili dug prema ”AIK banci”, i značajan deo potraživanja prema ”Komercijalnoj banci” – kazala je Mesarović.

Prema njenim rečima, koncept javno-privatnog partnerstva je jedini zakonski okvir koji obezbeđuje dugoročno udruživanje te vrste, gde svako unosi najbolje što ima, i gde je zaštićen javni interes.

Nakon što je Komisija Vlade Republike Srbije dala pozitivno mišljenje na predlog projekta javno-privatnog partnerstva za JKP ”Stan”, raspisan je otvoreni postupak javne nabavke za odabir partnera.

Podsetimo, ugovor sa litvanskom kompanijom “Busto Valda” o javno-privatnom partnerstvu je pre nekoliko dana raskinut jer Litvanci nisu uplatili 164 miliona dinara kojima je trebalo platiti osnivanje novog preduzeća i dugovanja radnicima.

Direktor JKP ”Stan” Ivan Radojičić zahvalio se Gradu na zaštiti interesa preduzeća i na, kako je rekao, podršci u procesu pronalaženja trajnog rešenja.

U ime zaposlenih obratio se predsednik Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Novog Sada Zoran Radosavljević ističući da uz pomoć Grada i dobru volju radnika, ”Stan” može da prevaziće probleme, a tvrdeći da nijedno od preduzeća tog tipa na tržištu ne može bolje da održava velike zgrade.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.