Uskoro odluka grada o sudbini JKP Stan

Grad Novi Sad intentzivno radi na pronalaženju najadekvatnijeg rešenja za stabilizaciju tog preduzeća i donošenju strateške odluke koja će biti u interesu zaposlenih i građana Novog Sada, saopšteno je na konferenciji za novinare povodom aktuelne situacije u tom preduzeću.

250

Konkretan odgovor o sudbini “Stana” novinari nisu dobili, ali je rečeno da će biti razmatrano ponovno raspisivanje konkursa za javno-privatno partnerstvo ili reorganizacija preduzeća, ali i da njegovo gašenje nije prihvatljiva opcija. 

“Još 2008. godine ”Stan” je imao 800 miliona dinara duga prema različitim poveriocima, i pošto nije mogao samostalno da isplati dugovanja, 2015. godine pokrenut je prethodni stečajni postupak u tom preduzeću. Međutim, za Grad nije bio prihvatljiv stečajni postupak, te je pokrenut postupak javno-privatnog partnerstva u cilju očuvanja radnih mesta i obezbeđivanja nesmetanog rada preduzeća”, navela je Mira Radenović, članica Gradskog veća za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Kako je pojasnila pomoćnica gradonačelnika Adrijana Mesarović, procenjeno je da stečajnim postupkom poverioci ne bi bili namireni ni u neznatnom procentu, a zaposleni bi bili neznatno namireni bez isplate otpremnina.

“Uloženi su veliki napori da, i pored teške finansijske situacije, preduzeće izmiri deo obaveza koje su nasleđene, kao i one koje su nastale iz poslovanja, tako da su u celosti izmirili dug prema ”AIK banci”, i značajan deo potraživanja prema ”Komercijalnoj banci” – kazala je Mesarović.

Prema njenim rečima, koncept javno-privatnog partnerstva je jedini zakonski okvir koji obezbeđuje dugoročno udruživanje te vrste, gde svako unosi najbolje što ima, i gde je zaštićen javni interes.

Nakon što je Komisija Vlade Republike Srbije dala pozitivno mišljenje na predlog projekta javno-privatnog partnerstva za JKP ”Stan”, raspisan je otvoreni postupak javne nabavke za odabir partnera.

Podsetimo, ugovor sa litvanskom kompanijom “Busto Valda” o javno-privatnom partnerstvu je pre nekoliko dana raskinut jer Litvanci nisu uplatili 164 miliona dinara kojima je trebalo platiti osnivanje novog preduzeća i dugovanja radnicima.

Direktor JKP ”Stan” Ivan Radojičić zahvalio se Gradu na zaštiti interesa preduzeća i na, kako je rekao, podršci u procesu pronalaženja trajnog rešenja.

U ime zaposlenih obratio se predsednik Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Novog Sada Zoran Radosavljević ističući da uz pomoć Grada i dobru volju radnika, ”Stan” može da prevaziće probleme, a tvrdeći da nijedno od preduzeća tog tipa na tržištu ne može bolje da održava velike zgrade.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.