Uskoro obnova Špilerove kuće

VIDEO K9: U ovoj godini planirana je obnova 14 objekata u Petrovaradinu i na Petrovaradinskoj tvrđavi, uključujući i Špilerovu kuću, sredstvima Ministarstva kulture, potvrdili su nam u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Novog Sada.

0
111

Špilerova kuća u Ulici Vladimira Gortana broj 8 u Petrovaradinu je spomenik kulture, jedna od najstarijih i najvrednijih baroknih stilskih kuća sačuvanih u Vojvodini.

Izgradili su je, u periodu od 1693. do 1773. godine, jezuiti koji su u Petrovaradinu boravili od 1693. sve dok ovaj katolički red nije zabranjen, 1773. godine. Nacrti za gradnji nisu pronađeni, ali se pretpostavlja da je objekat služio kao letnjikovac ili, po novijim istraživanjima, kao školska zgrada.

Naziv “Špilerova kuća” dobio je ime po njenom vlasniku u prvoj polovini 20. veka.

Na zahtev sadašnjeg vlasnika ovog objekta, stručni tim Zavoda je u oktobru prošle godine izašao na teren da utvrdi u kakvom se stanju ona nalazi i tom prilikom je konstatovano da je propadanje objekta rezultat uticaja različitih faktora, vremena, nebrige i neodržavanja, kao i neodgovarajućih zahvata i intervencija na zdanju.

Sve uočene nedostatke i oštećenja moguće je otkloniti preduzimanjem sveobuhvatnih mera zaštite, odnosno saniranjem u skladu sa konzervatorsko-restauratorskim uslovima koje utvrđuje Zavod, kaže Jokić.

Jokić se nada da će ove godine Špilerova kuća biti obnovljena, sredstava su obezbeđena, izrada projketne dokumentacije je pri kraju, a kuću će najverovatnije obnavljati u fazama.

S obzirom na to i da je Novi Sad Evropske prestonica kulture, Zavod je, zaključio je Jokić, u obavezi da učestvuje u obnovi graditeljskog nasleđa jer je ono deo sveukupnog identiteta našeg grada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.