Uskoro novi Zakon o zdravstvenom osiguranju

VIDEO K9: Okončana je javna rasprava Predloga Nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju. Ponuđeni predlozi rešenja jesu dobri, ali je postojeći zakon morao biti podrobnije analiziran kako bi bile uklonjene manjkavosti koje nisu obuhvaćene izmenama, smatraju u Udruženju za zaštitu prava pacijenata na savesno lečenje "Help"Novi Sad.

0
15

Postojeći Zakon o zdravstvenom osiguranju na snazi je od 11. aprila 2019. godine, a samo godinu i po dana od njegove primene pojavila se potreba za njegovim unapređenjem.

Krajem prošle sedmice završena je javna rasprava o izmenama i dopunama tog zakona, a Ministrastvo zdravlja bi sredinom ovog meseca trebalo da objavi izveštaj o sugestijama učesnika.

Postojeći zakon, pored predloga sadržanih u Nacrtu, morao je podrobnije biti analiziran, smatraju u Udruženju za zaštitu prava pacijenata na savesno lečenje “Help”, imajući u vidu njegovu primenu i sve nedostatke koji se dešavaju u praksi

Novim Zakonom o zdravstvenom osiguranju prvi put će biti uvedena definicija retkih bolesti, čime bi bila sprovedena jedna od aktivnosti Programa za retke bolesti u Srbiji za period 2020. – 2022. godine sa akcionim planom, a definicija retkih bolesti bila bi osnov za izradu registra lica obolelih od njih.

Jedna od primedbi advokatice Hadži Borjanović, imajući u vidu građana koji su se obraćali Udruženju Help, je pitanje ostvarivanja prava preko izabranih lekara, koji prema zakonskoj definiciji predstavljaju strućno medicinski organ Fonda za zdravstveno osiguranje.

Novi zakon, koji bi trebao da se primenjuje od 1. juna ove godine omogućio bi, između ostalog, trudnicama da, zbog privremene sprečenosti za rad zbog bolesti ili održavanja trudnoće ostvarivati pravo na naknadu bez obzira na to da li su im uplaćeni doprinosi, što sada nije slučaj.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.