Uskoro kazne direktorima javnih preduzeća za stranačku promociju

VIDEO K9: Prema opuni Zakona o javnim preduzećima, direktori u Srbiji biće razrešeni dužnosti pre isteka mandata ukoliko se dokaže da su koristili resurse javnih preduzeća na čijem su čelu, a u svrhu promocije političkih stranaka.

90

U Skupštinsku proceduru ušao je Predlog Zakona o dopunama Zakona o javnim preduzećima, koji uvodi i dodatne razloge za razrešenje direktora pored već postojećih.

Kako piše u dopuni zakona koja je objavljena na sajtu Narodne skupštine, dopune se odnose na korišćenje resursa javnog preduzeća za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata, a posebno je istaknuta zabrana korišćenja službenih prostorija, vozila i inventara javnog preduzeća bez naknade.

Takođe će biti zabranjeno obavljanje bilo kakvih aktivnosti vezanih za promociju političkih stranaka, kao i za izbornu kampanju u radno vreme, te vršenje pritiska na zaposlene i lica angažovana po drugom osnovu u javnom preduzeću u vezi sa podrškom političkim subjektima ili kandidatima na izborima.

Direktor će, kako piše, biti razrešen dužnosti i ako mu je bilo poznato da zaposleni ili angažovani po drugom osnovu u javnom preduzeću koristi resurse tog preduzeća za promociju političkih stranaka ili vrši pritisak na druge zaposlene u vezi sa podrškom strankama ili kandidatima na izborima, a nije preduzeo radnje za koje je nadležan da to spreči.

Predviđena je i kazna za direktore, od 50.000 do 150.000 dinara ukoliko se utvrdi da koristi ili mu je bilo poznato da je imovina preduzeća upotrebljavana u političke svrhe.

U konačnom izveštaju misije OEBS-a i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava iz 2017. o proceni sprovođenja izbora, u tački koja se tiče Finansiranje izborne kampanje, rečeno je da se odredbe o finansiranju stranaka i izborne kampanje moraju dodatno poboljšati u skladu s ranijim preporukama, a u cilju uvođenja strožih propisa i veće transparentnosti.

Vlada je nakon razmatranja sugestija, utvrdila Predlog zakona o dopunama Zakona o javnim preduzećima i poslala ga krajem prošle nedelje Skupštini na usvajanje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.