Uskoro izgradnja novih objekata za navodnjavanje u Vojvodini

VIDEO K9: Pokrajinska vlada je na današnjoj sednici razmotrila informacije o izgradnji dva vodoprivredna objekta kojima se obezbeđuje povećanje obuhvata poljoprivrednog zemljišta sistemima za navodnjavanje u opštinama Bačka Topola, Mali Iđoš i Novi Kneževac.

485

JVP „Vode Vojvodine“ zaduženo je da na početku ove godine, preduzme neophodne radnje kako bi izgradnja ovih vodoprivrednih objekata, bila započeta prema planu detaljne regulacije.

Radi se o izgradnji dela kanala „Mali Iđoš-Njegovo-Čik“ u okviru podsistema za snabdevanje vodom „Mali Iđoš“ u opštini Bačka Topola, na deonici „Mali Iđoš – Njegoševo“ i o izgradnji magistralnog kanala K-1 i crpne stanice „Krstur“ u opštini Novi Kneževac.

Iz kanala „Mali Iđoš –Njegovo“ koji pripada regionalnom hidrosistemu „Severna Bačka-podsistemu Mali Iđoš“, snabdevaju se sistemi za navodnjavanje na površini oko 2.500 hektara, na području opština Mali Iđoš i Bačka Topola.

Izgradnjom kanala K-1 u dužini od oko 34 kilometra u Novom Kneževcu sistem će postati dvonamanski. Nakon topljenja snega i jakih kiša imaće ulogu da odvodnjava višak vode sa ovog područja, dok će se povezivanjem kanala K-1, od crpne stanice „Vrbica“ do Tise i izgradnjom crpne stanice „Krstur“ na levoj obali, steći uslovi za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta dovođenjem vode iz reke.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.