Uskoro i treći granični prelaz za teretnjake ka Mađarskoj

VIDEO K9: Završena je projektno-tehnička dokumentacija za treći granični prelaz prema Mađarskoj na kojem će biti omogućeno odvijanje teretnog saobraćaja. Reč je o prekograničnom projektu na kojem sarađuju dve zemlje, koji će omogućiti brži protok robe i kapitala prema zemljama Zapadne Evrope.

0
77

Završna konferencija projekta „Razvoj prekograničnog prelaza Santovo – Bački Breg sa potrebnom carinarnicom i objektima u funkciji teretnog saobraćaja“ održana je danas u prostorijama JP Zavod za urbanizam Vojvodine.

Ovaj projekat, finansiran sredstvima IPA programa prekogranične saradnje, zajedno realizuju mađarska Nacionalna agencija za infrastrukturu – NIF, koja je vodeći partner, kao i javna preduzeća “Putevi Srbije” i “Zavod za urbanizam Vojvodine”.

U nizu projektnih zadataka pokrajinskog Zavoda za urbanizam, posebno mesto zauzimaju oni koji su vezani za otvaranje vrata prema svetu, naglasio je ovom prilikom predsednik Skupštine Vojvodine, Ištvan Pastor.

Realizacijom ovog projekta biće stvoreni uslovi za prelazak teretnih vozila iznad 3,5 tone preko graničnog prelaza Santovo – Bački Breg, što će rasteretiti teretni saobraćaj na ostalim prelazima, na putu ka zemljama Zapadne Evrope, rekao je Pastor i dodao da se nada skoroj realizaciji projekta.

Srbija bi, prema procenama trebala da obezbedi sedam do 8 miliona za realizaciju dela koji je na njenoj teritoriji, a toliko bi, otprilike, trebala da obezbedi i Mađarska za svoj deo posla.

Projektno tehnička dokumentacija ovog projekat biće uručena investitoru JP Srbija putevi koje će realizovati radove, nakon kojih će granični prelaz Santovo – Bački Breg biti treći od devet, koliko ih ima na granici sa Mađarskom, na kojem će biti omogućen promet teretnog saobraćaja.

Na skupu je rečeno i da, proširenjem kapaciteta graničnih prelaza koji su naročito opterećeni prema Mađarskoj, Vojvodina i Srbija dobijaju brže kretanje robe, kapitala, a samim tim i ljudi, što su neke od osnovnih evropskih vrednosti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.