Uskoro Etnografski muzej Rumuna u Torku

VIDEO K9: Kulturni centar Torak u Žitištu biće nadograđen, rekonstruisan i prenamenjen u Etnografski muzej Rumuna, za šta je iz pokrajinskog budžeta izdvojeno 119 miliona dinara.

0
75

Rekonstrukcija Kulturnog centra u Torku, u opštini Žitište, koji će biti prenamenjen u Etnografski muzej Rumuna, sa 119 miliona dinara finansiraće Pokrajinska vlada, a radovi će početi u narednih nekoliko nedelja“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović, koji je danas posetio ovu opštinu.

Ugovor o obnovi objekta značajnog za  očuvanje i promociju tradicije i kulture rumunske nacionalne manjine potpisali su predsednik opštine Žitište i direktor izvođača radova – Intek d.o.o, Danilo Bjelica, u prisustvu predsednika Pokrajinske vlade i zamenice ambasadora Rumunije u Beogradu Anke Pope.

Projektom je predviđeno da zgrada Muzeja dobije galerijski prostor za stalnu postavku, prostor za čuvanje i istraživanje arhivske građe, memorijalnu biblioteku, multimedijalnu salu, prostor za umetničke kolonije, zavičajni klub narodne umetnosti, konzervatorsku laboratoriju, štampariju, kao i administrativne i pomoćne prostorije.

Pored Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna, ovaj objekat će za obavljanje svojih delatnosti koristiti i Novinsko-izdavačka ustanova „Libertatea“.

Tokom posete opštini Žitište, predsednik Pokrajinske vlade obišao je i radove na rehabilitaciji kolovoza u Banatskom Karađorđevu.

Reč je o radovima koji se izvode u okviru projekta obnove kolovoza u 12 ulica u osam naselja, Banatskom Karađorđevu, Međi, Srpskom Itebeju, Novom Itebeju, Žitištu, Tordi, Banatskom Višnjićevu i Ravnom Topolovcu, ukupne dužine 5.300 metara. Pokrajinska vlada je preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine izdvojila ukupno 120 miliona dinara za realizaciju ovog projekta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.