Uskoro dve nove spomen ploče u gradu

VIDEO K9: U Novom Sadu će uskoro biti postavljene dve nove spomen-ploče, književnici Jelici Belović Bernadžikovskoj i Beli Nađu, nekadašnjem profesoru fizičkog vaspitanja u Elektrotehničkoj školi „Mihajlo Pupin“.

186

Članovi Saveta za kulturu Skupštine Novog Sada usvojili su predloge za postavljanje dve nove spomen-ploče u našem gradu, Jelici Belović Bernadžikovskoj i Beli Nađu.

Inicijativu za postavljanje spomen ploče Jelici Belović Bernadžikovskoj koja je bila poznati pedagog, etnograf, muzeolog, književnica i prevodilac, te najbolji poznavalac tkanja i veza na prelazu iz 19. u 20. vek uputilo je Kolo srpskih sestara Eparhije Bačke.

Planirano je da ta Spomen-ploča bude postavljena na unutrašnjoj strani istočnog zida Uspenskog groblja na kojem je Jelica i sahranjena, mada joj se ne zna grobno mesto.

Inicijativa za postavljanje spomen-ploče Beli Nađu potekla je od novosadskog Društva nastavnika fizičkog vaspitanja i Organizacije rezervnih vojnih starešina. Bela Nađ radio je kao profesor fizičkog vaspitanja u Elektrotehničkoj školi „Mihajlo Pupin“ u Novom Sadu, a poginuo je 1992. godine kao pripadnik JNA.

Spomen-ploča u njegovu čast trebala bi biti postavljena na dvorišnom severoistočnom zidu Elektrotehničke škole „Mihajlo Pupin“.

Savet za kulturu razmatrao je i Inicijativu za podizanje spomen-obeležja Nikoli Tesli na predlog trinaest direktora ustanova kulture Novog Sada, zajedno sa predlogom Mladena Kecmana koji se lično obratio predsedniku Republike, kao i Inicijativu Društva lekara Vojvodine Srpskog lekarskog društva, za podizanje biste dr Petera Švarca ispred Pasterovog zavoda u Novom Sadu.

Ove inicijative upućene su, kako je saopšteno, stručnim službama na dalje razmatranje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.