Usijala se linija 194 u Novom Sadu

VIDEO K9: Pojava prvog snega obično znači radost za decu, međutim starijim ljudima često zadaje probleme. Zdravstveni radnici tokom zime imaju pune ruke posla. Često se javljaju povrede na snegu i ledu, prelomi, išćašenja, uganuća. Međutim, Novosađani su ove godine imali sreće jer, kako kažu u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, nije bilo drastično većeg broja povređenih usled nepovoljnih vremenskih prilika. Ali, zbog pojave gripa, usijala se linija 194.

0
505

Bez obzira na sneg koji je padao, a koji je ponegde stvarao i poledicu, u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć kažu da nisu imali povećan broj intervencija zbog padova ili preloma, koji su inače karakteristični za zimski period.

Ali, zahvaljujući velikom broju obolelih od gripa i bolesti sličnih njemu, usijala se linija 194.

“Ono što imamo jeste da se udvostručio broj poziva na 194. Ja ću iskoristiti priliku da našim sugrađanima dam savet da se obrate lekaru opšte prakse ukoliko primete simptome ili ukoliko imaju grip ili oboljenja slična gripu, jer, zaista, nije problem dati savet. Mi radimo, naš Zavod najnormalnije radi po svim vremenskim uslovima, ali ta linija mora biti otvorena i dostupna za najhitnije slučajeve, tako da molimo građane da se jave svojim lekarima za stanja slična gripu i grip”, istakla je dr Kristina Jovanović iz trijažno-distributivnog centra ZZHMP NS.

U skladu sa tim, ono zbog čega građani najčešće ovih dana zovu Zavod za hitnu medicinsku pomoć i jeste vezano upravo za grip.

“Pa, najčešće su to pitanja ‘Imam temperaturu, kako da je skinem?’, ‘Da li mi treba antibiotik?’, to su vrlo česta pitanja i onda se dešava, takođe, da kod starijih osoba ljudi vrlo često misle da su u pitanju neki neurološki simptomi, prosto, čim damo savet da izmere temperaturu, bude nam svima jasno da je to ipak samo povišena telesna temperatura na koju starije osobe i deca malo burnije reaguju”, navela je Jovanović.

Ona objašnjava da nisu svi koji pozovu broj 194 hitni slučajevi, već da su to oni slučajevi za koje dispečer proceni da jesu hitni, a na osnovu pitanja koje postavlja u telefonskom razgovoru u okviru već propisanih protokola rada. Prednost svakako imaju oni slučajevi koji su životno ugroženi.

U hitne slučajeve svakako ne spada stanje gripa kaže ona, pozivajući građane da se za takve tegobe ipak obrate svojim izabranim lekarima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.