Usevi odoleli padu temperature

VIDEO K9: Usevi u regionu za sada odolevaju niskim temperaturama, a sneg u aprilu nije naneo veću štetu. Ipak, svim kulturama padavine su dobrodošle i mnogo će doprineti svim usevima.

0
404

“Ovo što sada najavljuju niske temperature, po meni, nijedna od tih temperatura ne može ugroziti nijednog od ratarskih useva, pšenicu pogotovo ne, suncokret ne, soja i kukuruz, tu postoje polemike. Soja može da izdrži u fazi početnog porasta klijanca, nicanja par listova i do – 3, – 4, pa i do – 7 stepeni. Kukuruz može, opet u zavisnosti koliko brzo ta temperatura i kako se razvija, koliko je biljka vlažna, može da izdrži – 3, – 4. U literaturi se navodi čak i – 6, – 7 stepeni”, rekao je prof. dr dr Branko Marinković sa Poljoprivrednog fakulteta.

Ako bi došlo do oštećenja biljaka, kod kukuruza prvo treba videti čvor rasta ispod površine zemljišta i, ako dođe do oštećenja nadzemne mase, videti da li je to usev za presejavanje, objašnjava Marinković.

“Mislim da je tu najkritičnija šećerna repa. Njoj je kritičan period od momenta kad počinje da niče, do momenta kada kotiledoni zauzimaju horizontalan položaj. U tim fazama šećerna repa obično izmrzava i na – 2, – 3, – 4. Opet, u zavisnosti koliko je vlažna, ali ako je zemljište jako vlažno, može doći do smrzavanja tog površinskog dela zemljišta i doći do stezanja samog malog korenčića. Led, u stvari, preseče i prekine korenov sistem”, pojasnio je Marinković.

Marinković kaže da do smrzavanja može doći u parcelama u uvalama, ali smatra da će se ovih dana voda brže prodreti u dublje slojeve zemlje i da će biljke smanjiti sadržaj vode u ćelijama, pa mraz neće moći da napravi probleme.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.