Uređenje spomenika kulture

VIDEO K9: Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada tokom leta će raditi na ulepšavanju grada, pa će uskoro pojedinim lokacijama u gradu, biti vraćen stari sjaj.

0
711

Zavod za zaštitu spomenika kulture intenzivno radi na izradi projekta arheološkog parka na Sajlovu, jednog od najvećih projekata Novog Sada i prvog arheološkog parka u našoj državi, a pored izrade ovog projekta, Zavod sprovodi i određene radove u gradu, kažu u ovoj ustanovi.

“Zavod za zaštitu spomenika, zajedno sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu spomenika radimo crkvu u Kamenici, crkvu pravoslavne srpske crkve u Sremskoj Kamenici. Uskoro će se raditi i Pozorište mladih, taj objekat. Radi se dečiji vrtić u Zlatnoj gredi. Zavod će učestvovati i u novoj izradi Muzeja prisajedinjenja u saradnji sa Pokrajinskom Vladom. Imamo dobru saradnju sa Manastirom Kovilj, crkvom u Begeču, crkvom u Futogu i Portu što se tiče arheologije i treba da postavimo ogradu u saradnji sa sveštenstvom Eparhije Bačke, odnosno Uspenske crkve, da postavimo ogradu”, naveo je Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Oko Uspenske crkve trebalo bi da bude postavljena ograda od kovanog gvožđa, identična onoj koja je prošlog veka krasila ovu crkvu.

“Intenzivno popisujemo i pregledavamo stanje svih spomenika na teritoriji naše nadležnosti i po Fruškoj gori i u Ledincima i Begeču, to su spomenici posle Drugog svetskog rata, takođe spomenici posle Prvog svetskog rata. Jako je važan spomenik streljanim Batajničanima, stanovnicima Batajnice koji su streljani tokom Prvog svetskog rata i taj spomenik je postavljen posle Prvog svetskog rata tu u Petrovaradinu pored pruge. Moramo da ga izmestimo, da rešimo pitanje kosturnice”, rekao je Jokić.

On dodaje da će uskoro biti završen projekat sanacije oštećenog spomenika “Porodica” na Keju žrtava racije. Takođe navodi da je prioritet Zavoda uređenje grada, za šta Zavod ima podršku i Grada i Pokrajine.

“Naša misija, naš zadatak je očuvanje kulturno istorijskog identiteta grada Novog Sada, a njegov identitet se čuva kroz istorijske ličnosti, negovanje istorijskih ličnosti, arhitekture starih objekata, jer to čini vaš identitet. U arhivu se čuvaju dokumenta, u muzeju predmeti, a mi brinemo o nepokretnoj kulturnoj baštini”, istakao je Jokić.

Nepokretna kulturna baština ostaviće utisak na svakog ko poseti grad, pa je zato i odgovornost Zavoda u njenom očuvanju i negovanju izuzetno velika, zaključio je Jokić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.