Uređenje reka pre visokih vodostaja

VIDEO K9: Visoki prolećni vodostaji i učestale poplave postaju sve veći problem na ovim prostorima. Tim je značajnije redovno uređenje i održavanje obala i vodotoka, kojima se u Vojvodini, osim preduzeća zaduženog za vode, bave i volonteri.

846

U velikoj akciji „Volonteri prijatelji Parka prirode Jegrička“, sredinom ovog meseca, oko 230 volontera uredilo je i o čistilo područje oko Info centra Parka prirode Jegrička u Temerinu.

Volonteri, među kojima je bilo i 60-ak mališana, sadili su hrast lužnjak, postavili nove info table i putokaze, popravili dečije igralište i ofarbali ograde. Postavljene su i table za mapiranje retkih biljnih vrsta, drveni mobilijar i penjalice, ofarban je most dugačak 130 metara, pokošena trava i uređena 3,5 kilometra duga Edukativna staza.

“Cilj akcije nije bio samo čišćenje i uređenje prostora, već i uređenje svesti populacije, naročito najmlađih, o značaju značaja prirode kao najvećeg blaga koje nam je povereno na čuvanje”, rekla je Svetlana Krstić iz JVP Vode Vojvodine.

Pravovremena zaštita od poplava još je jedan vid uređenja naših vodotoka, o čemu u jeku građevinske sezone, kako kažu, vode računa u JVP Vode Vojvodine.

“Jedna od lokacija na kojima se izvode radovi koja je inače izuzetno važna investicija vredna oko jeste 160 miliona dinara jeste lokalitet crpne stanice Labudnjača, leva obala reke Dunava, kod Vajske”, rekla je Anica Dugalić, portparolka JVP Vode Vojvodine.

Radovi na toj lokaciji nastavljeni su tokom prošle nedelje nakon dvomesečnog zastoja uzrokovanog niskim vodostajem Dunava.

“Početkom ove nedelje nastavljeni su radovi jer je hidrometeorološka situacija ipak povoljnija i omogućen je transport kamena brodom i ugradnja i ovi radovi će sprečiti približavanju reke nasipu i ostalim vodnim objektima, a sve u cilju branjenog područja od visokih voda reke Dunav”, navela je Dugalić.

Svi ovi radovi su, prema njenim rečima, neophodni kako bi se proleće, odnosno period u kojem se očekuju velika izlivanja vode dočekao što spremnije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.