Uređenje kreativng distrikta

VIDEO K9: U Kineskoj četvrti na Limanu završeni su radovi u okviru druge-A faze uređenja javnih površina. Kompletna rekonstrukcija Kreativnog distrika zauzima centralno mesto u okviru projekta „Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture“, rečeno je danas tokom obilaska predstavnika gradske vlasti ovog dela Novog Sada.

0
35

Kineska četvrt u Novom Sadu polako dobija obrise Kreativnog distrikta, kako su ga zamislile gradske vlasti na početku rekonstrukcije.

Do sada su završeni radovi na izgradnji saobraćajnica, biciklističkih i pešačkih staza, parkinga, fekalne i atmosferske kanalizacije, javnog osvetljenja, kao i hortikulturno uređenje i postavljanje urbanog mobilijara na lokalitet izgrađen u prvoj fazi.

Ukupna vrednost investicije za uređenje javnih površina Kreativnog distrikta iznosi 540 miliona dinara.

Od toga je 210 miliona dinara opredeljeno za poslednju fazu uređenja koja je predviđena Programom radova za 2021. godinu kroz dvogodišnje finansiranje, istakla je članica Gradskog veća za budžet, finansije i investicije tokom obilaska ove lokacije.

Uređenje javnih površina izvodi se u više faza, s obzirom na kompleksnost lokaliteta, a i zbog sinhronizacije sa dinamikom radova na samim objektima koje realizuje Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove. Neki od objekata se zadržavaju, neki rekonstruišu, a neki se ponovo grade.

Do sada je, putem te uprave, za izgradnju i kapitalno održavanje objekata uloženo 321,7 miliona dinara. Tokom ove godine planirana su sredstva u iznosu od 200 miliona dinara, a u 2022. godini 342,2 miliona dinara.

Nemanja Milenković je napomenuo i da je pet objekata u Kineskoj četvrti već obnovljeno, a trenutno je u toku obnova dva objekta. On je dodao da očuvanje ovog industrijskog nasleđa ne ide baš glatko zbog problema za koje nisu ni znali da postoji.

Podsetimo, rekonstrukcija Kineske četvrti, odnosno Kreativnog distrikta, zauzima centralno mesto u okviru projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, sa ciljem očuvanja posebnih urbanističko – arhitektonskih karakteristika lokaliteta i stvaranja uslova za razvoj urbanog distrikta, centra kreativnih industrija.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.