Urbanov “Čas anatomije”

VIDEO K9: Danas su u Srpskom narodnom pozoritu počele probe za predstavu Čas anatomije po motivima proze Danila kiša, a koju će režirati višestruko nagrađivan Andraš Urban, saopšteno je iz SNP.

0
503

Predstava koja će sublimirati prozni opus Danila Kiša, uključivši i delo koje je izazvalo najveću književnu aferu, izvodiće dramski umetnici SNP-a Radoje Čupić, Jugoslav Krajnov, Marija Medenica, Sanja Ristić Krajnov, Igor Pavlović, Višnja Obradović, Nenad Pećinar, Draginja Voganjac, Alisa Lacko i Milica Grujičić.

Po prvi put angažovan u Srpskom narodnom pozorištu je reditelj Andraš Urban koji je odabrao naslov Čas anatomije, koji je osnov Kišove zaostavštine, ali je i delo koje predstavlja suštinu identiteta piščevog stvaralaštva.

“Tema koja će se obrađivati jeste stvaralaštvo posmatrano u odnosu na društvenu sredinu, kako to reditelj Urban kaže „u odnosu na čaršiju“, kroz anatomiju u širem smislu reči, upoznavanje i posmatranje čoveka kao predmeta istraživanja i način na koji se u problem ponire. U središtu će biti glumci koji će iznositi tu temu. Urban se neće baviti političkim pamfletom, iako jezik teksta ima politički ton onog vremena, nego sadašnjošću, odnosno savremenošću kojom je današnja publika okružena”, kažu u Srpskom narodnom pozorištu.

U fokusu Urbanovog koncepta je angažovano pozorište, pozorište performansa i eksperimenta u kojem će glumac obitavati kao pojedinac, a ne kao lik na scenskom prostoru.

Premijera se očekuje za sam kraj februara na sceni „Pera Dobrinović“, saopštilo je Srpsko narodno pozorište.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.