Uragani besne Atlantikom

Uragan Katja, koji se trenutno nalazi na 322 kilometra od meksičkog zaliva, polako jača i najverovatnije će biti snažan kao i drugi uragani kada stigne do kopna, upozorio je danas američki Nacionalni centar za uragane.

0
752

Katja je trenutno uragan prve kategorije, sa udarima vetra od 121 kilometara na sat, prenosi Rojters.

Centar je saopštio da su trenutno aktivna tri uragana na Atlantiku – Irma koji se smatra jednim od najjačih uragana u ovom veku i koji se kreće ka Floridi, Hoze koji je još na otvorenom moru 1.000 kilometara od Antila i Katja, koji se kreće ka obali Meksika.

Opisujući Katju kao “mali tropski ciklon” Centar je kazao da se predviđa da bi do kraja nedelje mogao da pogodi Verakruz.

Uragan Irma protutnjao je Karibima ostavivši za sobom pustoš i veliku materijalnu štetu i odnevši najmanje sedam života.

Uragan Irma naneo je “apsolutno razaranje” karipskom ostrvu Barbuda i izazvao štetu koja se procenjuje na oko 150 miliona dolara, izjavio je premijer države Antigva i Barbuda, Gaston Braun. Zvaničnici upozoravaju da je francuska teritorija ostrva Sveti Martin skoro uništena.

Na ovom ostrvu u prekidu je snabdevanje strujom, dok na takođe francuskom ostrvu Sen Bartsu, gde živi oko 9.000 ljudi, uragan ometa komunikacije.

U francuskom delu Sen Martena živi oko 40.000 ljudi, a isti broj je i na holandskoj strani tog ostrva.

Holandski ministar unutrašnjih poslova Ronald Plasterk rekao je da je šteta izazvana uraganom na tom ostrvu “ogromna”, ali da njene razmere još nisu poznate između ostalog i zbog problema u komunikaciji.

Dok razmere štete još uvek nisu sasvim poznate, broj nastradalih verovatno će porasti, prenosi BBC.

Irma koja je dostigla kategoriju pet prošla je severno od američke teritorije Portoriko, saopštio je Američki nacionalni centar za uragane. Više od polovine tromilionske populacije na ostrvu je bez struje, a uragan je doneo obilne padavine praćene jakim vetrovima. Zvaničnici kažu da struje neće biti nekoliko dana.

Najsnažniji uragan na Atlantiku u poslednjih deset godina dostigao je brzinu od 285 kilometara na čas a put nastavlja severno od obale Dominikanske Republike. (Agencije)

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.