Upravljanje zaštićenim područjima

VIDEO K9: Danas obeležavamo Svetski dan šuma, a o prirodi i zaštićenim područjima bilo je reči i prošle nedelje na promociji knjige u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

0
73

U Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode u četvrtak je predstavljena knjiga pod nazivom „Zaštićena područja prirode Republike Srbije – ugrožavanje, upravlјanje i zaštita”, autora dr Snežana Antonijević i dr Zorana V. Čvorovića.

U istraživanju je korišćena metoda anketiranja i intervjuisanja koja je primenjena kod grupe od 120 ispitanika zaposlenih u zaštićenim područjima i to 69 ispitanika u nacionalnim parkovima i 51 u parkovima prirode i specijalnim rezervatima prirode. Obuhvaćeni su nacionalni parkovi„Đerdap”, „Kopaonik”, „Fruška gora”, „Tara” i „Šar Planina”, kao i brojni specijani rezervati i parkovi prirode.

U knjizi je takođe predstvaljeno i sve ono sa čime se danas upravljači zaštićenih područja susreću.

Svrha ove monografije, kako je rečeno, jeste da pruži što celovitiju sliku stanja upravljanja zaštićenim područjima u Srbiji, o prioritetnim problemima koje treba rešiti ili ublažiti, a rezultati istraživanja treba da posluže donosiocima odluka, kao osnova za izradu programa, planova i ocena postojećih i sprovedenih mera u odnosu na očuvanje, unapređenje i upravljanje zaštićenim područjima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.