“Upoznajmo se, razumimo se”, 70 godina Saveza slepih Vojvodine

VIDEO K9: Upoznajmo se, razumimo se", naziv je knjige koju je napisao Velibor Pilić povodom 70 godina Saveza slepih Vojvodine. Slepe i slabovide u našem društvu muče isti problemi kao ostale građane sa invaliditetom - predrasude, nepristupačnost i nezaposlenost.

105

U svetu danas ima više od milijardu osoba sa invaliditetom, a u Srbiji oko 800.000, kažu u Savezu slepih Vojvodine koji ove godine obeležava 70 godina postojanja.

Reč je o populaciji koja spada u marginalne, osetljive grupe i društvo bi moralo mnogo više da se potrudi kako bi im obezbedilo ravnopravan status i život dostojan čoveka. Stoga bi, kako ističu, o njihovim problemima trebalo govoriti mnogo češće nego samo 3. decembra.

“Inače ovaj dan se obeležava tako što se ljudi, na neki način, predstavljaju svetu.
Predstavljamo se svi mi kao osobe koje žive pored nekih ljudi koji nisu sa invaliditetom, koji ne znaju kako uopšte funkcioniše jedna osoba sa invaliditetom”, rekla je Gordana Pilić iz Saveza slepih Vojvodine.

Pilić je uverena da bi, kada bi se društvo malo bolje potrudilo da im omogući i prilagodi uslove života, same osobe sa invaliditetom postale svesne svojih mogućnosti i bile u prilici da iskoriste sve svoje potencijale.

“To je velika Helen Keler rekla svojim stavom ‘Ne slepilo, već stavovi drugih o slepima, to je teret koji je teško nositi’, mislim da to daje odgovore na mnoga pitanja”, istakao je Velibor Pilić iz ovog Saveza.

“Borimo se da se te neke predrasude o njima razbiju, da se nauči, osvesti šira društvena javnost da osobe sa invaliditetom imaju ista prava, iste želje, iste potrebe, samo su specifični u tom nekom pogledu zadovoljenja tih svojih potreba i želja”, dodala je Gordana Pilić.

U tim naporima, zaključila je Pilić, najveći saveznici trebalo bi da su im mediji, čiji je zadatak da informišu građane sa invaliditetom, ali i edukuju one koji nemaju invaliditet na koji način žive, šta im je potrebno kako se ne bi osećali kao građani drugog reda.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.