Uplata pomoći slobodnim umetnicima

VIDEO K9: Prve uplate pomoći države od po 30 hiljada i 900 dinara na raučun slobodnih umetnika ležu danas. Ova mera se odnosi na one koji imaju status samostalnih umetnika, samostalnih stručnjaka u kulturi, samostalnih izvođača kulturnih programa i samostalnih saradnika u kulturi.

0
46

Novčana pomoć u iznosu od neto 90.000 dinara, kao i pripadajući doprinosi, biće isplaćeni danas za ukupno 777 samostalnih radnika u kulturi u osam udruženja, kojima bespovratna finansijska pomoć nije bila isplaćena prošle godine, saopšteno je danas iz Ministarstva kulture i informisanja.

Kako je navedeno, novac će biti prenet na račune reprezentativnih udruženja u kulturi, nakon čega će oni uplatiti članovima na koje se ova mera pomoći odnosi saglasno utvrđenom broju lica koja imaju status lica koja samostalno obavljaju drugu delatnost u kulturi.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je za ovu vrstu pomoći izdvojeno je oko 83,3 miliona dinara.

On je najavio i da sledi uplata pune minimalne zarade za ugostitelje, turističke agencije, licencirane turističke vodiče i pratioce, kao i hotele, odmarališta i rent-a-kar agencije. „Oni su punu minimalnu zaradu dobili u julu mesecu, a 16. avgusta će im biti uplaćena još jedna“, rekao je ministar Mali.

On je naveo da će autoprevoznici krajem avgusta dobiti petu ratu sektorske pomoći, a naglasio je i da će penzioneri u septembru mesecu dobiti pomoć u visini od 50 evra, kao i da će svi punoletni građani u novembru dobiti po 30 evra, a zatim u decembru i dodatnih 20 evra. Osim toga, penzionerima sledi i nova mera podrške početkom sledeće godine, pa će tako najstarijim sugrađanima biti uplaćeno po 20.000 dinara“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.