Upis nove generacije vatrogasaca

VIDEO K9: Vatrogasni savez "Dr Laza Kostić " u Novom Sadu upisuje novu generaciju dobrovoljnih vatrogasaca, što je uobičajena aktivnost Saveza početkom svake godine. Vatrogasni savez Novog Sada trenutno broji oko 250 članova dobrovoljnih vatrogasnih društava.

0
340

Najstarije dobrovoljno vatrogasno društvo u Novom Sadu osnovano je pre 145 godina i nalazi se u ulici Jovana Subotića, gde poseduje i Vatrogasni dom koji zajedno koristi sa profesionalnom Vatrogasnom brigadom Novi Sad i Vatrogasnim savezom Novog Sada.

“Mi u dobroviljnom vatrogastu imamo nekoliko nivoa obuke. Imamo posebnu obuku za mlađe od 16 godina, za vatrogasni podmladak. Mi jako mnogo radimo sa omladinom, a nismo registrovani kao institucija koja radi sa mladima, to ćemo ispraviti, ali školujemo prvo pionire vatrogasce i pionire vatrogasce prve klase. To su kursevi koji traju po 20, odnosno 35 časova za pionire vatrogasce prve klase”, rekla je Ljubica Krnjaić, sekretar Vatrogasnog saveza Novi Sad.

Pored redovne obuke, Savez dobrovoljcima nudi i druge programske aktivnosti, poput kviza znanja pod nazivom “Mali vatrogasac”, šahovskog vatrogasnog turnira, vatrogasne straže na kulturnim i sportskim manifestacijama, vatrogasna takmičenja i drugo.

“Za zvanje vatrogasac, to je prvi nivo odraslih osoba. Traju 88 časova i na tom nivou se obrađuju svi predmeti, od osnove gorenja i gašenja. Znači, da se malo podsetimo na hemiju, na teoriju gorenja kako uopšte i koji materijali, kako i u kojim uslovima mogu da se pale, gore i tako dalje, te kako taj proces gorenja može da se prekine”, navela je Krnjaić.

Svi zainteresovani koji žele da pohađaju kurs za dobrovoljnog vatrogasca mogu da se jave u Vatrogasni savez grada Novog Sada ili u dobrovoljno Vatrogasno društvo koje im je najbliže. Kurs je besplatan za članove dobrovoljnih vatrogasnih društava.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.