Uoči godišnjice pada Vukovara: Odrecimo se političara i problem rešimo kao građani!

Srbi i Hrvati u Vukovaru morali bi se odreći svojih političkih vođa i pokrenuti međusobni dijalog na nivou civilnih udruženja. Jedino tako se može rešiti problem dvojezičnih ploča, ali i niz drugih posledica getoizacije Srba, pa i Hrvata u tom gradu.

683

Do takvog su zaključka u emisiji Poligraf na Prvom programu Hrvatskog radija došli su predsednik Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula i predstavnik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Vlado Iljkić

Oko mnogočega drugog njih dvojica se ipak nisu mogli složiti. Kada je reč o inicijativi Stožera, Džakula smatra da je u prvom redu reč o politikantstvu.

“Emocija je bilo i prije, ali se nije išlo tako euforično protiv jednog pisma, protiv onoga što je riješeno Zakonom o pravima nacionalnih manjina, a što se moglo riješiti i ranije kroz dijalog. Ovo je traženje pozicija nekih grupacija koje misle da su marginalizirane i žele skrenuti pažnju na sebe”, rekao je Džakula.

Međutim, predsednik Udruga hrvatskih branitelja-dragovoljaca, HDZ-ovac Zvonko Milas izjavio je da nisu problem ni ćirilica ni Srbi.

“Problem je segregacija koju su si Srbi sami nametnuli, problem to što ne znamo gdje nam je još 400 i nešto nestalih. Bit je svega problem zajedničkog života”, smatra Milas koji veruje da bi inače vukovarski Hrvati i Srbi bez problema mogli živeti zajedno, a za aktuelne incidente okrivljuje nesnalaženje državnih vlasti.

U tom delu se s Milasom složio i Iljkić. Izjavio je da je na razgovore sa Stožerom premijer Zoran Milanović došao s predrasudama.

“To je bilo nevjerojatno. Imam osjećaj da je riječ o premijeru koji je potpuno emocionalno disfunkcionalan i ne želi raditi nikakve kompromise”, kazao je.

Emisija je inače bila obeležena obostranim ogorčenjem zbog toga što Hrvati i Srbi u Vukovaru žive “paralelne živote”.

Tvrdnje da je Stožer usko povezan s HDZ-om Iljkić je nazvao paranojom, jer “Stožer komunicira sa svim političkim strankama”.

Iljkić se požalio da se SDSS nije odazivao na pozive na dijalog, a Džakula je tvrdio da njih nije zvao niko i da su političke elite te koje su skrojile ovakav razvoj situacije. To je dovelo do Džakuline reakcije.

“HDZ-u je odgovaralo da ima par Srba s kojima će rješavati srpsko pitanje u Hrvatskoj. HDZ kao većina nametnuo nam je komandante koji mu odgovaraju. Oni i Srbe i Hrvate drže u vazalnom odnosu. Nakon što je HDZ donosio zakone koje nije bio spreman poštivati, sada idu zakulisno rješavati ono što nisu bili sami spremni učiniti”.

Dodao je da je Srbima mesto u povorci sjećanja na 22. godišnjicu pada Vukovara, ali i to da ne zna kako će se predstavnici Srba odvažiti na odavanje pijeteta zbog strašne vukovarske tragedije, kako je rekao, nakon razbijanja dvojezičnih ploča.

Iljkić je na to pozvao predstavnike Srba, udruženja i civilne inicijative i u povorku i na dijalog.

“Odrecimo se naših političkih vođa i probajmo ovaj problem riješiti kao građani”, kazao je.

U emisiju se javio i ministar branitelja Predrag Matić zaključivši da, uprkos brojnim pritužbama sa obe strane, ipak svi govore o istom – da se postojeći zakoni moraju poštovati, ali i da se mogu menjati, ako se pokažuju kao loši.

“Mi govorimo o istome, samo na istu stvar gledamo s različitog brda”, bio je slikovit.

A na raniju izjavu Tomislava Josića, predsednika Stožera, da će se u povorci sećanja videti ‘vukovarska’ i ‘nevukovarska’ Hrvatska, Matić je rekao da je ‘hod od bolnice do vukovarskog groblja kao hod po katedrali i da to nitko ne smije ukaljati’.

Povorka sećanja na pad Vukovara biće organizovana i ove godine 18. novembra.

Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo je najavio da će 18. novembra u Vukovar doći kompletna Vlada RH kao i predsjednici RH i Sabora i da se i ove godine očekuje veliki broj posetioca iz Hrvatske i dijaspore.

Pozvao je i sve okupljene na dostojanstveno ponašanje kako bi se na pravi način odala počast poginulima i nestalima u odbrani Vukovara i stvaranju nezavisne Hrvatske.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.