UNS pozvao medije da sutra prekinu program na pet minuta

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je novinare i medijske radnike da sutra od 11.55 do 12 sati prekinu program u elektronskim medijima, i da objave proglas u kojem se navodi da je sloboda medija u Srbiji ugrožena i da novinari nikada nisu bili u težem ekonomskom položaju i pod većim pritiscima.

465

UNS je, povodom Svetskog dana slobode medija koji se obeležava 3. maja, objavio Proglas, u kome navodi da su u godini za nama, vlast, ali i opozicija, demonstrirali bahat odnos prema novinarima i medijima, ističu da su urednici ekspresno smenjivani ili nezakonito otpuštani, a novinari diskriminisani zbog uređivačke politike svojih redakcija, saopšteno je iz tog novinarskog udruženja.

“Izlazak države iz vlasništva u medijima lokalne vlasti iskoristile su za drastično smanjenje finansiranja medija i tako izvršile dodatni pritisak na njihovu slobodu, što za posledicu ima siromašenje medija, njihovu zavisnost od centara moći, tabloidizaciju, pad etičkih standarda, autocenzuru i visok nivo klijentelizma”, ističu u UNS-u.

Zato, UNS u Proglasu zahteva da vlada pokrene izmenu Zakona o javnom informisanju i medijima kako bi obaveza svih nivoa vlasti bila da raspisuju konkurse za projektno sufinansiranje medijskog sadržaja i da za te namene lokalne samouprave, osim velikih gradova, izdvajaju najmanje dva odsto svojih budžeta, a da kao garancija za izvršenje te obaveze treba da budu predviđene i kazne za funkcionere lokalne samouprave.

Zatim, UNS traži da vlada i medijska zajednica uspostave dijalog o važnim pitanjima medijskih sloboda i potrebe unapređenja kulture javne komunikacije značajne za demokratizaciju srpskog društva.

Vlada takođe, zahteva UNS, što pre da reši status Novinske agencije Tanjug i dovrši privatizaciju Večernjih novosti i Politike, da u izradi Strategije razvoja sistema javnog informisanja i medijskog zakonodavstva postojanje socijalnog dijaloga u medijima bude važan kriterijum za podršku države medijima.

UNS od vlade Srbije traži i da pruži svu neophodnu podršku Komisiji za istraživanje ubistava novinara, kako bi što pre bila podignuta optužnica za ubice jagodinskog novinara Milana Pantića i rasvetljene okolnosti smrti Dade Vujasinović.

Takođe, Specijalno tužilaštvo za ratne zločine najzad da počne da radi svoj posao i kada su u pitanju 39 novinara i medijskih radnika srpskih redakcija ubijenih u građanskom ratu u bivšoj Jugoslaviji, na KiM i tokom NATO agresije, “umesto što godinama bez rezultata, po prijavi NUNS-a, istražuje odgovornost novinara osumnjičenih za pripremu i organizovanje ratnih zločina i genocida”.

UNS zahteva i da se pregovarački tim vlade Srbije za pregovore sa kosovskim institucijama najzad zauzme za zaštitu interesa srpskih medija na Kosovu i Metohiji, a posebno za formiranje nezavisnog televizijskog kanala na srpskom jeziku koji će signalom pokrivati celo Kosovo i Metohiji i koji će imati nezavisan Upravni odbor i finansiranje.

“Sada čak i Ministarstvo kulture i informisanja priznaje da treba utrostručiti izdvajanja iz budžeta opština i gradova za projektno sufinansiranje medijskog sadržaja od javnog značaja”, navodi se u saopštenju.

UNS je pozvao novinare i medijske radnike da 3. maja od 11.55 do 12 sati prekinu program u elektronskim medijima, pročitaju Proglas ili ga objave na ekranu, a u onlajn i štampanim medijima da ga objave. (Tanjug, RTV)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.