UNS: Obuka studenata za prvu pomoć

VIDEO K9: Studenti prve godine Novosadskog univerziteta imaju obaveznu obuku iz prve pomoći bez koje ne mogu da overe semestar i nastave osnovne studije. Univerzitet u Novom Sadu je prvi u regionu koji je sproveo ovaj projekat koji se održva na matičnim fakultetima.

0
1412

Univerzitet nastoji da studente, buduće intelektualce, osposobi za ono čime će se baviti kao vrhunski profesionalci.

Zbog toga su studijski programi kvalitetni i u skladu s vremenom u kojem živimo, rekao je rektor Univerziteta prof. dr Dušan Nikolić prilikom promocije obuke iz prve pomoći.

“Ali smo duboko svesni još jedne činjenice, a to je da je veoma važno da ti mladi ljudi steknu neka druga znanja i neke veštine koje će im biti važne za život, kako u radnom ambijentu, tako i u svakodnevnom životu, u njihovim porodicama i nekim drugim sredinama”, naveo je Nikolić.

Ovaj projekat sprovodi se u četiri studenska grada – Subotici, Zrenjaninu, Bujanovcu i u Novom Sadu, a u pitanju je obuka 7.125 brucoša, sem studenata Medicinskog fakulteta koji imaju predmet Prva pomoć. Studenti će do kraja drugog semstra završiti obuku.

“Treba integrisati sve to u postojeći nastavni plan i program koji je već bio sačinjen za tu godinu, ne opteretiti suviše studente, a ipak ih obavezati da onaj osnovni minimum znanja prođu i to ne samo teorijski, nego da ih praktično uvežbaju na lutkama, sa zavojnim materijalom i slično, da zaista mogu da se snađu”, rekla je prof. dr Sanja Stojanović, prorektorka za međunarodnu saradnju UNS-a.

Neposredni organizatori obuke su Medicinski fakultet i Crveni krst grada. Teorijski deo obuke realizuju timovi sa Medicinskog fakulteta, dok praktični deo rade sertifikovani demonstratori Crvenog krsta.

“Poznavanje prve pomoći je stvar opšte i profesionalne kulture svakog čoveka. Kada smo ušli u ovaj projekat svesni smo bili da će biti izazova jer moramo da naglasimo obuka je za studente besplatna”, kazao je Dragan Lazić, sekretar Crvenog krsta Novog Sada.

Volonteri Crvenog krsta do sada su uložili 1.458 sati rada. Takođe, studenti su praktične vežbe radili na 10 lutki koje pripadaju Crvenom krstu, a one se usled obuke troše i propadaju. Zato je u ceo projekat ušao i OPENS koji je donirao jednu lutku čija je cena 80.000 dinara.

“Pošto je nama jedan od motoa, od kada smo krenuli u kandidaturu da otvaramo vrata mladima za različite mogućnosti, nekako se i mi nekako uključimo u projekat i da vidimo da od novca koji dobijemo od grada za realizaciju projekta pokušamo da nekako pomognemo ovaj projekat”, naveo je Vukašin Gvozdenović, koordinator projekta OPENS.

OPENS-u je ovo prvi korak u saradnji na ovom projektu, a Rektorat je našao način da iz svog budžeta obezbedi novac za kupovinu još četiri lutke tako da će iduća generacija akademskih građana imati pet lutaka na raspolaganju za praktičnu obuku prve pomoći, potvrdio je rektor Nikolić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.