Univerzitet u Novom Sadu među 300 najboljih

VIDEO K9: Univerzitet u Novom Sadu našao se između 200. i 300. mesta na QS svetskoj rang listi univerziteta po oblastima i to u oblasti poljoprivrede i šumarstva. Prema rang listi, Univerzitet u Novom Sadu je prema važećim kriterijumima plasiran oko 251. mesta. Na istoj poziciji nalazi se i Univerzitet u Beogradu. Na prvom mestu je Univerzitet Vageningen u Holandiji.

0
301

Kriterijumi na osnovu kojih se rangiraju univerziteti su akademska reputacija, citati po radu, H-indeks citiranja i reputacija zaposlenih.

Kako pojašnjavaju u Rektoratu, u istraživanju u kom učestvuje oko 80.000 istraživača iz različitih oblasti jedno od pitanja je i nabrajanje 10 domaćih i 30 međunarodnih institucija u svojoj oblasti koje smatraju vrhunskim za istraživanja u datoj oblasti. Ovo predstavlja akademsku reputaciju ustanove. Reputacija Univerziteta u Novom Sadu ocenjena je sa 52.4, dok je, na primer, reputacija Univerziteta Vageningen, koji je prvoplasirani, 100.

“Za razliku od drugih rang lista, QS svetska rang lista univerziteta koristi kao jedan od kriterijuma broj citata po publikaciji, a ne po broju zaposlenih. Citati se preuzimaju iz baze Skopus i obuhvataju petogodišnji period. Novi Sad je, prema ovom kriterijumu, dobio ocenu 70, dok je prvoplasirani Univerzitet Vageningen ocenjen sa 90.6.”

Ovo je treća svetska rang lista na kojoj se Univerzitet u Novom Sadu našao u proteklih godinu dana.

Tokom 2016. godine Univerzitet se prvi put našao među prvih 1.000 univerziteta na Webometrics listi i to na 886. mestu. Takođe, Univerzitet se prvi put pojavio na Lajden rang listi, na 756. mestu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.