Uništeno 17 hektara ilegalnih zasada duvana

VIDEO K9: Na području Pančeva, Sremske Mitrovice i Šapca otkrivene su parcele sa ilegalnim zasadima duvana, površine od oko 17 hektara. Duvan je uništen, a protiv dvanaest osoba podnete su krivične i prekršajne prijave.

0
1168

Policija je na teritoriji Pančeva, Sremske Mitrovice i Šapca identifikovala parcele sa ilegalnim zasadima duvana, površine od oko 17 hektara, što je ekvivalentno prosečnom prinosu osušenog duvana u količini od oko 34 tone.

Protiv osam lica podnete su krivične prijave za nedozvoljenu proizvodnju, a protiv četiri lica podnete su prekršajne prijave.

“Ovom akcijom otkriveno je 17 hektara nelegalnog zasada duvana i to uz pomoć snimanja terena specijalnim kamerama sa satelita, koje detektuju specifičan hlorofil koji ispušta biljka duvan. U ovoj akciji je u saradnji sa fitosanitarnom inspekcijom uništeno oko 34 tone nelegalno zasađenog duvana , što odgovara ukupnoj količini sušenog duvana koja je zaplenjena za prvih šest meseci ove godine”, rekao je direktor policije Vladimir Rebić.

Vrednost sušenog rezanog duvana na crnom tržištu iznosi oko devet evra po kilogramu, te bi korist koju bi imali nelegalni proizvođači bila oko 300.000 evra. Procenjeno je da bi šteta koja jei mogla da bude naneta budžetu Republike Srbije, da su se od uništenog duvana napravile cigarete, na ime akciza i PDV-a iznosila oko tri miliona evra.

“Vlada Republike Srbije formirala je polovinom prošle godine Radnu grupu za borbu protiv krijumčarenja duvana, koju čine predstavnici Direkcije policije, Bezbednosno – informativne agencije, Poreske uprave, Uprave carina i Uprave za duvan.  Rezultati ove radne grupe svakako ne bi bili toliko dobri bez podrške Republičkog javnog tužilaštva, fitosanitarne inspekcije, Uprave za bilje i tržišne inspekcije. Zahvaljujući koordiniranim aktivnostima ovih državnih organa, prošle godine smo zabeležili značajno povećanje i otkrili 311.000 švercovanih boksova cigareta u odnosu  na 72.000 boksova u 2015. Takođe, zabeleženo je povećanje od 42 odsto što se tiče zaplena sušenog duvana, odnosno otkrivena je 101 tona u odnosu na 71 tonu u 2015. godini”, naveo je Rebić.

Rebić, koji je inače i predsednik pomenute Radne grupe, poručio je da će sa aktivnosti na utvrđivanju nelegalnih zasada biti nastavljene i da će biti preduzete sve mere kako bi se sprečila dalja nelegalna proizvodnja duvana.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.