Unaprediti socijalno preduzetništvo

VIDEO K9: Od 16 preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, koliko ih posluje u Vojvodini, njih 14 je u privatnom vlasništvu. Imajući u vidu, međutim, njihovu dvojaku funkciju u društvu, za njihov opstanak je, bez obzira na vrstu vlasništva, neophodna pomoć države.

0
794

Samo na teritoriji Vojvodine 16 preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom upošljavanju 716 osoba, od kojih su 473 osobe sa invaliditetom.

Predstavnici ovih preduzeća okupili su se na sastanku koji je, povodom Dana osoba sa invaliditetom, i ove godine organizovao Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam.

“Da vidimo, u stvari, kakve su mogućnosti privrede za dalje zapošljavanje osoba sa invaliditetom, jer je nama jako važno što postoji to održanje zaposlenja. Znači, nama osobe sa invaliditetom rade tu stalno, ne menjaju posao, tako da je jako važno, u stvari, da opstaju ta preduzeća”, rekla je Sandra Pašćan, iz preduzeća “Pobeda Zara” iz Petrovaradina.

Još uvek se, međutim, preko 7.000 osoba sa invaliditetom nalazi u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Iako preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju na ovim prostorima imaju tradiciju od preko 70 godina, nakon perioda tranzicije i privatizacije, socijalno preduzetništvo je, praktično, na početku delovanja.

“Statistika kaže da su osobe sa invaliditetom zaposlene, to im garantuje Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, ali uglavnom su zaposleni na tim nekim loše plaćenim, da kažem, pozicijama. Potrebno je raditi na samom razvoju njihovih veština i osnaživati, kako bi unapredili njihov položaj i omogućili im neko bolje zapošljavanje, odnosno, zapošljavanje na boljim pozicijama. Tako da trenutno stanje nije baš zavidno”, naveo je  Siniša Tešić, iz Klastera socijalnog preduzetništva Vojvodine.

Uloga države u aktiviranju socijalne ekonomije u našem društvu je neizostavna jer ova preduzeća teško da bi opstala bez subvencija i finansijske podrške. U poređenju sa prošlom godinom, privatna preduzeća u Vojvodini imaju porast zaposlenosti za oko 5%, dok državna beleže pad za oko 3%.

“Zajedno sa lokalnim samoupravama, resornim ministarstvom, opredelili smo preko 20 miliona dinara direktne podrške preduzećima koja zapošljavaju ove osobe i još 20 miliona indirektne podrške”, istakao je mr Pavle Počuč, iz Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.

Pokrajinski sekretarijat je ove godine po prvi put raspisao i “rezervisani” javni konkurs za privatna preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, za koji su opredeljena sredstva od 12,5 miliona dinara, sa učešćem preduzeća 50% od vrednosti dobara i usluge.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.