Unapređenje sistema besplatne pravne pomoći

VIDEO K9: U toku su obuke za unapređenje sistema besplatne pravne pomoći u više lokalnih samouprava, a danas je održana u Novom Sadu.

0
36

Danas je u Novom Sadu održana obuka za unapređenje sistema besplatne pravne pomoći „Unapređenje postupka o zahtevu za odobravanje besplatne pravne pomoći“ i „Unapređenje planiranja i budžetiranja finansijskih sredstava za besplatnu pravnu pomoć“ kojoj su prisustvovali diplomirani pravnici zaposleni u jedinicama lokalne samouprave kao i ovlašćena lica za odlučivanje o zahtevu za odobravanje besplatne pravne pomoći.

Javnosti je predstavljena i kampanja za promociju mehanizma besplatne pravne pomoći pod sloganom „Imaš pravo!“, čiji je cilj podizanje
svesti javnosti o postojanju sistema besplatne pravne pomoći i mogućnostima koje im pruža.

Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći donet je 2019. godine, a kako navode organizatori ovog skupa, još uvek postoje brojne slabosti u primeni zakona i slaba informisanost građana o postojanju prava na besplatnu pravnu pomoć. Jedinice lokalne samouprave su osnovni činilac sistema besplatne pravne pomoći u RS, koje pružaju pravnu pomoć i podršku i odlučuju o dodeli besplatnog advokata, javnog beležnika ili posrednika. Ove obuke bi trebalo da doprinesu da se sistem besplatne pravne pomoći unapredi kako bi građani lakše ostvarili svoje pravo.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.