Unapređenje muzejske delatnosti

VIDEO K9: Počele su javne rasprave o Nacrtu zakona o muzejskoj delatnosti, a prva je danas održana u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.

14

Radna grupa Ministarstva kulture i informisanja izradila je Nacrt zakona o muzejskoj delatnosti koji bi trebao da uredi sistem zaštite i korišćenja muzejske građe, ali i samu organizaciju muzeja.

Prva javna rasprava o ovom nacrtu održana je u Galeriji Matice srpske i to u formi okruglog stola. Pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informiranje i odnose sa verskim zajednicama, Dragana Milošević, kaže da je cilj pomenutnog nacrta unapređenje muzejske delatnosti u zemlji.

Prilikom javne rasprave istaknuto je da su, za izradu zakona, neophodna mišljenja stručnjaka, ali i svih onih koji imaju konstruktivna rešenja i ideje. Rečeno je i da kabinet nove ministarke za kulturu i informisanje ima ozbiljne ambicije kada je u pitanju Zakon o muzejskoj delatnosti, ali i neki drugi zakoni koji bi reformisali i popravili položaj kulturnih ustanova i radnika u zemlji. Milošević navodi da bi pomenuti zakon trebao i da definiše uslove rada samih muzeja.

Nakon Novog Sada, javna rasprava biće održana 25. januara u Oficirskom domu u Nišu, a nakon toga 29. januara u Domu Narodne skupštine u Beogradu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.