Unapređenje dualnog obrazovanja

VIDEO K9: O unapređenju dualnog obrazovanja razgovarali su danas u Gradskoj kući direktori srednjih škola u Južnobačkom okrugu i predstavnici Ministarstva prosvete za dualno obrazovanje i vaspitanje. Predstavnici Grada Novog Sada istakli su da potpuno podržavaju model dualnog obrazovanja, a iz ministarstva poručuju da je obrazovanje stub ekonomskog razvoja Srbije.

0
24

Dualno obrazovanje je deo obrazovnog sistema koji decenijama praktikuju razvijene evropske zemlje. U Srbiji je, međutim, ovaj režim obrazovanja počeo da se primenjuje pre nekoliko godina kao pilot projekat u srednjim školama.

Dualno obrazovanje u Srbiji još je u razvoju i stoga je Grad Novi Sad danas ugostio predstavnike Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kao i direktore srednjih škola Južnobačkog okruga, kako bi razgovarali o unapređenju plana upisa u srednje škole u okviru dualnih obrazovnih profila.

Ove godine u Južnobačkom okrugu, prema rečima zamenika gradonačelnika Novog Sada, Milana Đurića, postoji 51 obrazovni profil u sitemu dualnog obrazovanja. On dodaje i da su novosadske kompanije iskazale visoku zainteresovanost za uključivanje u ovaj program.

Iz ministarstva poručuju da je važno da se dualno obrazovanje razvija ne samo u Novom Sadu već i drugim lokalnim samoupravama Južnobačkog okruga.

Prof. dr Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ističe da ove godine ministarstvo radi na tome da, pored srednjoškolaca, i mladima koji pohađaju visokoškolske ustanove takođe ponude model dualnog obrazovanja.

Dualno obrazovanje umrežava veštine, znanja i stavove, kaže Grujić i dodaje da na taj način mladi stiču sposobnosti da se odmah po okončanju formalnog obrazovanja zaposle u kompanijama. Ona zaključuje da sve veći broj kompanija dolazi upravo u Novi Sad i mladi ljudi iz njega ne treba odlaze.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.