UN: Usvojena Rezolucija o Srebrenici

VIDEO K9: Generalna skupština UN usvojila je danas rezoluciju o Danu sećanja na genocid u Srebrenici. Sednica je počela minutom ćutanja povodom pogibije iranskog predsednika Ebrahima Raisija.

0
13

Generalna skupština UN usvojila je danas rezoluciju kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici i osuđuju negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Za usvajanje Rezolucije o Međunarodnom danu promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici na plenranom sastanku Generalne skupštine UN glasali su predstavnici 84 zemalja, protiv je bilo 19, a uzdržanih 68.

Prethodno na sednici su govorili predstavnici više zemalja, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je naglasio da je to visokopolitizovana rezolucija, a juče je održan panel “Mi govorimo, jer oni ne mogu – glasovi koji se čuju”, na kojem su govorili Srbi koji su doživeli ili su bili svedoci zločina u prethodnim decenijama.

U Rezoluciji se podseća na presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu i Međunarodnog suda pravde u Hagu, kojima je zločin u Srebrenici okarakterisan kao genocid, kao na to da se 2025. navršava 30 godina od kada su 1995. izgubljena najmanje 8.372 života.

Rezolucijom se naglašava odgovornost država da okončaju nekažnjivosti za genocid, zločine protiv čovečnosti, ratne zločine i druga kršenja međunarodnog humanitarnog prava i međunarodnog zakona o ljudskim pravima i da krivično gone odgovorne za takva dela da bi se izbeglo njihovo ponavljanje i došlo do održivog mira, pravde, istine i pomirenja.

U konačni tekst ubačena su i dva amandmana Crne Gore u kojima se ističe da se “krivična odgovornost po međunarodnom pravu za zločin genocida ne može odnositi na bilo koju etničku, versku ili neku drugu zajednicu u celini”, kao i “čvrsta posvećenost održavanju i jačanju jedinstva u različitostima u Bosni i Hercegovini”. (Agencije)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.