Umro Henri Kisindžer

Henri Kisindžer, bivši državni sekretar Ričarda Niksona koji je postao jedna od najistaknutijih i najkontroverznijih ličnosti američke spoljne politike u 20. veku, preminuo je u 101. godini.

0
49

Konsultantska kuća Henri Kisindžer asošiejts objavila je njegovu smrt u saopštenju u sredu uveče, ali nije otkrila uzrok.

Slavni diplomata je savetovao desetak predsednika tokom svoje dugogodišnje karijere, uključujući Džozefa Bajdena.

Dobio zajedničku Nobelovu nagradu za pregovore o okončanju rata u Vijetnamu.

Ali njegovo nasleđe je takođe bilo definisano njegovim prezirom prema ljudskim pravima i naporima da zaštiti korporativne interese SAD po svaku cenu.

Protivnici širom sveta ga proglašavaju ratnim zločincem.

Podržao je vojnog diktatora Indonezije u invaziji na Istočni Timor, podržao invaziju Angole od strane režima aparthejda u Južnoj Africi i radio sa CIA-om na svrgavanju demokratski izabranog predsednika Čilea.

Takođe je odobrio prisluškivanje novinara i svog osoblja.

Henri Alfred Kisindžer rođen je kao Hajnc Alfred Kisindžer 27. maja 1923. godine u Furtu u Nemačkoj. Majka mu je bila domaćica, otac učitelj, a imao je i mlađeg brata, koji je preminuo 2021. godine. Kisindžer je bio jevrejski izbeglica koji je pobegao iz nacističke Nemačke sa svojom porodicom 1938. godine kada je imao 15 godina.

Po dolasku u Sjedinjene Države, diplomirao je na Harvardu 1950. godine. Magistrirao je i doktorirao takođe na Harvardu 1951., odnsono 1954. godine.

Američko državljanstvo je dobio 1943. godine. Prva politička iskustva doživeo je 1957. kao savetnik guvernera Nelsona Rokefelera.

Posle toga je bio cenjen i kod američkih predsednika Džona F. Kenedija, Džonsona i Niksona. (Agencije)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.